Polítics pacifistes i demòcrates en presó preventiva per posar unes urnes i impunitat pels membres del cos policial que va atonyinar iaies l’1-O. Resum perfecte sobre com és la justícia espanyola.
Aquest nou exemple és d’escàndol majúscul i demostra la doble vara de mesurar d’una justícia desprestigiada a ulls del món i, cada cop més, pels mateixos ciutadans espanyols.
Un caporal de la Guàrdia Civil va ser enxampat amb 817 quilos d’haixix el 9 d’agost de 2002. Tenia la droga dins una furgoneta a Borriana (Castelló) amb 528 quilos d’haixix que volia vendre i valorats en 732.611,15 euros. Però només va ser condemnat el 2008 per la justícia civil a un any de presó i una multa de 280.414 euros commutable per sis mesos de privació de llibertat. El policia no va arribar a entrar a la presó perquè no complia els mínims supòsits es tracta d’un any i mig de presó i no tenir antecedents penals.
Però, malgrat que el càstig ja era irrisori, ha quedat rebaixat a quasi res: resulta que la Sala Militar del Tribunal Suprem espanyol ha anul·lat la sanció disciplinària de suspensió de tres mesos de feina i sou imposada perquè en el moment del delicte, el caporal estava d’excedència. L’Alt Tribunal revoca així la decisió dels superiors del comandament i del Tribunal Central Militar que havien decidit imposar aquesta mínima sanció al demanar aquest el seu reingrés a l’Institut Armat.
Els magistrats entenen que l’agent, ara en actiu, no sabia que incomplia el règim disciplinari de l’Institut Armat quan va ser enxampat amb gairebé una tona d’haixix perquè estava en excedència.
Segons explica ElDiario.es, el 14 de maig de 2014 l’agent va sol·licitar el seu reingrés al cos després de la seva excedència. Va ser en aquest moment quan els seus comandaments van decidir obrir l’expedient disciplinari. Després d’anys d’investigació interna, la Guàrdia Civil va acordar sancionar-lo amb la suspensió de tres mesos d’ocupació.
L’agent es va oposar a aquesta sanció i va presentar un contenciós disciplinari militar contra aquesta resolució al·legant que “es trobava en excedència quan la condemna va ser ferma”, “la infracció havia prescrit” i “la sanció era improcedent en haver cancel·lat els antecedents penals”.
El Tribunal Militar Central va ratificar la sanció disciplinària imposada pel Tinent General Cap del Comandament d’Operacions. Finalment, el Tribunal Suprem ha anul·lat la sanció disciplinària.