Després que el Govern i En Comú Podem arribessin finalment a un acord pel que fa als pressupostos, el Sindicat de Llogateres ha expressat aquest dilluns el seu rebuig cap al document pel que fa a l’apartat d’habitatge. Segons han explicat, l’esborrany presentat “fa saltar les alarmes”, ja que “no dona resposta a la greu crisi habitacional que s’està patint arreu Catalunya”, amb la manca d’un parc d’habitatge públic de lloguer. Per aquesta raó, el sindicat ha titllat el document “d’insuficient” i de “mal orientat“.
Per altra banda, també considera que l’enfocament és erroni si el que es vol és abordar “un problema estructural que fa anys que està enquistat” i que “limita el dret a l’habitatge de la població i comporta l’empobriment sistemàtic d’àmplies capes de la societat”. És per això que el sindicat considera “imprescindible” augmentar el pressupost per ampliar el parc públic d’habitatge de lloguer. “A Catalunya tenim un 1,6% d’habitatges protegits (entre públics, d’entitats socials i cedits per particulars), molt lluny dels percentatges de països com els Països Baixos (30%), Àustria (24%), Dinamarca (21%) o França (17%)”, argumenta.
El Sindicat de Llogateres també ha volgut recordar que malgrat l’existència de la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge, que marca que “tots els municipis de 5.000 habitants i les capitals de comarca hauran de tenir un mínim d’un 15% dels habitatges destinats a polítiques socials abans del 2027”, la Generalitat la passa per alt i les xifres “no s’han complert fins ara“.
El pacte entre el Govern i En Comú Podem estableix que es destinaran 87,6 milions d’euros a ajudes al pagament del lloguer per fer front a l’escalada de preus. Davant aquesta mesura, el sindicat ha exposat que es tracta d’una “política que tot i que s’emporta una part important del pressupost, no incideix en les dinàmiques de mercat. En altres paraules, és un pedaç a curt termini que no aborda el problema estructural i que significa una transferència de diners públics als arrendadors que cobren el lloguer, com apunten informes i experiències internacionals”.
Davant aquesta realitat, el Sindicat de Llogateres ha recordat que “cal treballar molt en el control i la fiscalització dels habitatges buits arreu el territori”. “La política de mobilització d’habitatges buits amb un recàrrec de l’impost de béns immobles ha demostrat ser poc eficaç, però els pressupostos pactats entre ERC i ECP incrementen aquest impost i fien tota l’estratègia de mobilització a possibles ocasions de tanteig i retracte”, ha criticat. Per aquest motiu considera que cal ser “molt més valents per mobilitzar el parc d’habitatges buits” i que aquests pressupostos “demostren una tebiesa incomprensible davant del repte que tenim d’ampliar el parc d’habitatge social”.