Barcelona ha creat un mapa simbòlic del Metro i de les estacions urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat, amb el qual s’homenatgen algunes de les dones que han deixat empremta a la ciutat amb motiu del 8M. El mapa és una adaptació del conegut ‘City of Women’ que l’escriptora Rebecca Solnit va fer per a Nova York i Londres. Es podrà veure a l’estació de Diagonal i descarregar a la pàgina web.
En la versió barcelonina s’anomenen simbòlicament les 153 estacions que conformen el projecte amb noms de dones referents de la història passada i actual de la ciutat. Es tracta d’una petita mostra en representació de totes les dones que sovint es troben invisibilitzades a l’espai públic o en el record de la ciutadania.
Destaquen intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda; personatges històrics anònims com Josefa Vilaret, qui va iniciar la revolta ‘rebomboris del pa’ al Raval de finals del segle XVIII; esportistes referents en l’actualitat com la futbolista Alexia Putellas; activistes veïnals com Custòdia Moreno; artistes com Carmen Amaya; científiques com Josefina Castellví; històriques lluitadores antifeixistes com Maria Salvo; activistes feministes anticolonialistes com Remei Sipi; icones de la lluita trans com Sonia Rescalvo; i artistes del mític Paral·lel com Mary Santpere, Raquel Meller o la Bella Dorita, entre d’altres.
La direcció de ‘Barcelona. Ciutat de Dones’ ha anat a càrrec de la professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Núria Ricart, que ha comptat amb un consell editorial format per dones expertes i amb la complicitat i col·laboració de nombroses entitats i grups de dones de la ciutat; a més del suport de l’àrea de Feminismes i LGTBI i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. El disseny de la campanya ha estat realitzat per l’estudi de disseny P.A.R.
Com seria viure en una ciutat plena de noms de dones?
Escriptores, polítiques, activistes, emprenedores… exemples de tot el que una nena pot arribar a ser.
Propera parada… #CiutatdeDones.
🔗 https://t.co/sCUle00dhy pic.twitter.com/zFixnnvbxD
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) March 8, 2023
Activitats durant tot el mes
Els districtes de la ciutat s’ompliran d’activitats diverses per tal de commemorar la lluita feminista. A l’Eixample es va poder gaudir d’una sessió de Poetry Slam, i d’un castell aixecat per dones de la colla castellera de la Sagrada Família. Al districte d’Horta-Guinardó es realitzaran marxes exploratòries amb perspectiva de gènere, per mirar els seus barris amb ulls de dona. Nou Barris acollirà la taula rodona ‘Diàleg de dones compromeses…’ i l’exposició ‘Las mujeres que admiro’.
En la mateixa línia, al Casal de Joves de Les Corts se celebrarà el concert ‘Dona Rock’ per donar veu a dones joves emergents, i al Centre Cultural La Farinera del Clot el cicle de dones creadores ‘Més que muses’. A més, al Moll de la Fusta, tindrà lloc l’acte esportiu ‘Movem-nos juntes’.
‘El desig irrefrenable de llibertat’, lema dels Premis 8 de Març
Com cada any, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona convoca el premi 8 de Març-Maria Aurèlia Capmany per reconèixer les iniciatives i projectes orientats a la defensa i promoció dels drets de les dones. Enguany arriba a la seva 37a edició on, sota el lema ‘El desig irrefrenable de llibertat’, vol donar suport a projectes que permetin avançar en el lliure desenvolupament de la llibertat sexual de les dones en tota la seva diversitat, i garantir els seus drets sexuals i reproductius.
L’acte de lliurament del Premi del Jurat i del Premi del Públic se celebrarà el dissabte 18 de març, a les 18 hores, a l’Espai Josep Bota del recinte Fabra i Coats, del districte de Sant Andreu. Un cop acabat l’acte de lliurament, se celebrarà el concret del grup musical Las Karamba. Paral·lelament, el Grup Pintors de Sant Andreu ha preparat una exposició de quadres relacionats amb l’efemèride que es podrà visitar, en la mateixa sala, des del dia 8 al 20 de març. A més, l’Associació d’Art-teràpia Artenea crearà una peça artística comunitària on totes les participants en l’acte podran expressar la seva experiència en l’àmbit dels drets sexuals i reproductius, d’una manera molt visual i creativa a través d’un mural.