Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El Consell Econòmic i Social de Barcelona insta a convertir el creixement de la ciutat en més justícia social

La regidora Raquel Gil admet que el principal problema és l’accés a l’habitatge

|

- Publicitat -

El Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) ha instat aquest dimecres a aprofitar el creixement econòmic de la ciutat per enfortir la cohesió social. La memòria del CESB del 2023 destaca el creixement de la ciutat tant en població com en generació d’activitat econòmica i posa el focus en la lluita contra les desigualtats i la defensa del dret a l’habitatge. La regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil, ha dit que els problemes socials no se solucionaran només amb plans socials, sinó que cal resoldre la principal dificultat, que és l’accés a l’habitatge.

Publicitat

Gil ha presidit aquest dimecres al matí el ple del CESB al Saló de Cent, que ha aprovat la memòria socioeconòmica de Barcelona 2023, i ha comptat, també, amb les intervencions del president del CESB, Francesc Castellana; el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Carles Puig, i dels agents socials i econòmics amb més representació a la ciutat (UGT, CCOO, Pimec i Foment).

En la seva intervenció, la regidora Gil ha destacat el “bon moment” que viu la ciutat. “Barcelona és una ciutat que creix”, ha dit, i ha afegit que “una ciutat que creix ha de redistribuir més i millor”. Per això, ha remarcat que cal créixer també en serveis públics i ha posat en valor la feina que s’està fent des de l’Ajuntament, com l’augment de l’11,8% de la partida pressupostària destinada a serveis socials, el foment de l’ocupació que es fa amb el Pla per a l’Ocupació Juvenil de Qualitat 2024-2030 o programes com el Crea Feina de Barcelona Activa, i l’ampliació del Pla de Barris, amb 300 milions en 27 barris, entre d’alteres.

“Però tot això no serà suficient si no resolem el principal problema social i econòmic de la ciutat i del país, que és l’accés a l’habitatge, una de les principals fonts de desigualtat”, ha apuntat Gil, que ha recordat que l’Ajuntament està desenvolupant el Pla Viure per facilitar l’accés a l’habitatge, i ha insistit en la necessitat de treballar des de l’àmbit metropolità.

El president del CESB, Francesc Castellana, ha defensat, durant la seva intervenció, la necessitat de mesures destinades a garantir la cohesió social a la ciutat. El CESB posa de manifest que cal intensificar les polítiques socials per fer front les desigualtats i veu el Pilar Social Europeu de la Unió Europea com un model inspirador per a una acció proactiva per a la inclusió social i per avançar cap a una Barcelona més cohesionada, justa i equilibrada. Per això, recomana millorar la coordinació entre administracions i defensa un Pla Social Metropolità que ajudi a generar millors condicions de vida, un habitatge digne, millors infraestructures per a la mobilitat interurbana i serveis socials.

Et pot interessar  Collboni avisa que compliran les resolucions judicials per desallotjar l'antiga Massana

Una ciutat que creix

La memòria socioeconòmica de la ciutat, que s’ha presentat durant el Ple, radiografia que la població de la ciutat ha crescut en unes 42.000 persones durant el 2023, i que les projeccions de l’Idescat preveuen que el creixement continuï els pròxims anys. Es tracta d’un creixement motivat pels moviments migratoris. També es recull que, per primera vegada, el PIB de la ciutat, que ha crescut per sobre de la mitjana catalana, ha superat els 100.000 milions d’euros, i que Barcelona creix en sectors emergents i avança cap a la societat del coneixement.

La memòria també mostra que la xifra de residents en edat de treballar a la ciutat marca el seu màxim històric i que la taxa d’ocupació arriba al 77,5%, un 5% més que el 2022. També creixen els llocs de treball, que arriben a una xifra rècord d’1,2 milions de persones treballant a la ciutat, i augmenta la contractació indefinida. La Renda Disponible de les Llars (RDL) a Barcelona va créixer un 7% el 2023 en relació a l’any 2022.

El Consell Econòmic i Social de Barcelona

El Consell Econòmic i Social de Barcelona és un òrgan consultiu mitjançant el qual els agents econòmics i socials més representatius i els representants de la societat civil organitzada participen en la presa de decisions de les polítiques socials i econòmiques que afecten la ciutat i les persones que hi viuen i treballen.

Entre les funcions del CESB està informar dels projectes municipals de planificació per la promoció social, econòmica i territorial, i elaborar dictàmens amb caràcter preceptiu del pressupost municipal i les ordenances fiscals i l’elaboració anual de la memòria socioeconòmica de Barcelona amb les consideracions del CESB, que s’ha presentat avui.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut