Els Mossos disposaran de 27 unitats addicionals de seguretat ciutadana i patrullatges nocturns de la Brimo per garantir la seguretat a Barcelona aquest estiu. Ho ha explicat la portaveu del cos, Montserrat Escudé, en una entrevista a l’ACN en què ha dit que aquestes són algunes de les mesures previstes en el pla d’Estiu. Es posarà especial atenció a Gràcia, l’Eixample, Sants-Montjuïc i Sant Martí, sobretot a la franja litoral. L’objectiu és fer front a un estiu “d’absoluta normalitat” un cop superats els efectes de la pandèmia i amb el turisme recuperat. La previsió és que els nivells delinqüencials siguin similars als de 2019, a excepció dels furts, que han baixat. El pla també inclou reforços en altres punts del país, sobretot a la costa.
Com cada any, els Mossos han dissenyat un detallat pla d’Estiu per a tot el territori català, que té en compte aspectes com els increments de població estacional, els municipis amb especial rellevància turística o l’alerta terrorista que segueix situant-se en el nivell 4 sobre 5. Montserrat Escudé ha assegurat que el dispositiu va arrencar el passat 24 de juny i s’allargarà fins el proper 4 de setembre. A més, ha indicat que la policia catalana destinarà més de mig milió d’euros a hores extra en aquestes dates.
“És reforçaran les unitats de seguretat ciutadana i també tot el que té a veure amb ordre públic, ARRO i Brigada Mòbil, sales de comandament i trànsit”, ha detallat Escudé, que ha indicat que la ciutat de Barcelona és un dels punts on es concentren més esforços. En concret, ha explicat que hi haurà més presència policial als districtes de Gràcia, l’Eixample, Sants-Montjuïc i també a Sant Martí, sobretot a tot l’àmbit que correspon al litoral barceloní. “Tindrem 27 unitats de seguretat ciutadana i ARRO i Brimo patrullaran de nit a la ciutat”, ha afirmat.
Reforços també a la resta de la costa
La portaveu dels Mossos ha explicat que el pla d’Estiu va més enllà de la capital catalana. Ha assegurat que contempla reforços a tota la línia de la costa catalana i a més, en algunes poblacions molt turístiques com Lloret de Mar (Selva), s’hi tornaran a fer patrullatges de la Brimo durant la nit. Tot i que la mesura no s’estendrà a d’altres poblacions amb característiques similars com podria ser Salou (Tarragonès), com s’havia fet alguns anys, Escudé ha remarcat que en el marc d’aquest pla sí que es preveuen d’altres mesures puntuals coincidint amb la celebració de festivals o festes majors.
Especial atenció a les violències sexuals
En termes generals, ha remarcat que els principals eixos del pla són la prevenció de les violències sexuals, dels delictes contra les persones, i dels delictes contra el patrimoni com ara furts o robatoris violents. En aquesta línia, ha afirmat que els furts són l’únic índex delinqüencial que es troba per sota dels nivells de l’any 2019, ja que en els darrers anys s’ha registrat un descens.
Pel que fa a les violències sexuals, ha assenyalat que l’estiu és una època de gaudi al carrer, celebració de festivals i festes majors, és a dir entorns que “faciliten” que puguin tenir lloc aquesta mena d’episodis. Ha recordat que aquest és un tema que preocupa els Mossos, motiu pel qual fa tot just un any es va posar en marxa el pla d’acció contra les violències sexuals. “Fa un mes vam analitzar les dades que teníem i vam veure que un 14% de les violències passen en contextos d’oci”, ha comentat Escudé. Alhora, ha dit que el 46% d’aquestes tenen lloc en establiments d’oci, el 21% a la via pública i el 19% en hotels o domicilis.
“Hem treballat un pla de prevenció en establiments d’oci que ha funcionat molt bé, de forma que actualment les conductes que es produeixen en establiments d’oci són menys greus des del punt de vista penal, un 74% corresponen a tocaments”, ha relatat Escudé, que ha afegit que “la sensibilització dels treballadors ha contribuït a reduir la capacitat d’acció de les persones agressores”. En canvi, ha revelat que en un 36% de les agressions que succeeixen a la via publica (21%), el punt de captació havia estat l’establiment. A més, ha indicat que aquesta xifra s’incrementa si s’analitzen les violències que passen a hotels o domicilis (19%). En un 68% de les situacions la captació es va fer al local.
“Hem de seguir donant seguretat a aquests espais que van més enllà del local d’oci”, ha considerat Escudé. A més, ha dit que també es treballa en el marc de les juntes locals de seguretat i les meses de coordinació operatives, amb les policies locals i, per exemple, definint rutes segures.
Escudé també ha parlat del fenomen de les punxades que va aparèixer l’estiu de l’any passat i que en el còmput global va suposar 156 punxades produïdes en entorns d’oci al llarg de tot el 2022. Ha assegurat que a hores d’ara aquesta és una qüestió “totalment residual”. Ha relatat que en cap cas es van poder vincular aquestes pràctiques amb delictes contra el patrimoni o contra la llibertat sexual. “S’hi van abocar molts esforços a nivell policial però va ser molt complicat perquè no seguien cap patró”, ha reconegut. Tot i això, ha dit que els Mossos estan pendents per si enguany tornen a tenir lloc episodis com els de l’estiu passat.
Un total de 4.472 armes blanques comissades
Un altre aspecte que amoïna especialment els Mossos és l’ús d’armes blanques en contextos que fins ara no havien estat habituals. En aquesta línia, ha destacat la presència d’aquests elements en entorns d’oci. Ha recordat que el passat mes de gener es va posar en marxa el pla Daga orientat a la intervenció i detecció d’aquests elements. Ha remarcat que en els primers sis mesos de funcionament, s’han comissat 4.472 armes blanques, s’han instruït 3.487 denúncies i s’han registrat 925 procediments penals en què hi ha hagut intervenció d’almenys una arma blanca. Amb tot, ha advertit que aquests delictes representen un 7% del total de delictes contra les persones i 0,3% del global.
En aquest mateix sentit ha destacat el pla Tremall per a combatre els lladre reincidents i ha posat com a exemple els robatoris de rellotges de luxe, una pràctica força estesa arreu d’Europa i que té especial incidència en la ciutat de Barcelona. Ha dit que entre l’11 de maig i l’11 de juliol la policia ha detingut 94 rellotgers a la capital catalana. Més de la meitat dels arrestos els ha fet el grup Titani, especialitzat en combatre aquesta activitat delictiva.
Per últim, Escudé ha destacat que el Pla d’estiu també inclourà un reforç per part de les divisions de trànsit, no només perquè hi ha més mobilitat i accidentalitat, sinó pel previsible augment dels furts a vies interurbanes com l’AP-7- i en àrees de servei.