Des d’aquesta setmana, Sitges commemora el centenari de la inauguració del Museu Maricel amb l’exposició 1918 – 2018. Centenari Maricel. Una mostra que compta amb més de 113 obres que contextualitzar la importància cabdal que va suposar aquest conjunt museístic impulsat per l’industrial nord-americà Charles Deering.
“Aquesta exposició és un exemple del país que volem: llibertat, cultura i talent”, va expressar Quim Torra, president de la Generalitat, durant l’acte d’inauguració de dijous passat. En la mateixa línia; Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges, reivindica com “des de Sitges encarem amb il·lusió i ambició el repte de perpetuar el culte a les arts”.
Entre les peces més destacades cal esmentar la col·lecció del mateix Deering i dues pintures inèdites de Ramon Casas (Mirador de Maricel i Retrat femení). L’exposició explica amb tota mena de detalls el projecte ideat per l’arquitecte Miquel Utrillo; la transformació de l’antic hospital de Sant Joan Baptista i diferents habitatges del carrer de Fonollar en un conjunt arquitectònic que havia de fer les funcions de residència i també zona d’exposició de les obres adquirides per Deering.
A les parets del museu sitgetà també hi han penjades obres d’altres artistes com Antoni Viladomat, Hermen Anglada-Camarasa, Josep Clarà, Gustau Violet, Joaquim Sunyer, Enric Galwey, Jacques Mathey o Antoni de Ferrater. Unes peces que procedeixen de diverses col·leccions públiques i privades, com el Museu Carmen Thyssen de Màlaga, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu del Modernisme de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya, l’Institut Ametller d’Art Hispànic, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, el Museu de València, el Museu de Reus, Deering Estate de Miami, Artur Ramon i Lluís Bassat.