Aquest dilluns, pels volts de les 10:00h arrencarà el judici pel cas Castor a l’Audiència de Castelló. En aquest procés judicial entre altres aspectes es tractarà de determinar quina va ser la responsabilitat de l’empresa Escal UGS en els més de 500 sismes que es van produir des de 2013 a la costa de Vinaròs i Alcanar.
Els acusats són Recaredo del Potro, llavors president d’Escal UGS, i Martinez Dalmau, exconseller delegat. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana investigarà si la injecció de gas, que va iniciar a la plataforma Castor en 2013, va influir en els fenòmens naturals que van succeir posteriorment. En el judici hi participaran els dos acusats, 189 testimonis, 6 testimonis pèrits i 35 pèrits com apunta el diari Ara.
L’objectiu del projecte era usar un antic camp petrolífer esgotat al voltant del 1970 com a dipòsit de gas natural. No obstant això, va ser fallit, ja que es van detectar sismes a partir de la injecció de gas, fet que va obligar a la clausura de la plataforma el 2017.
En el judici caldrà avaluar quin grau de coneixement tenia Escal UGS durant el desenvolupament del projecte, si va actuar de manera negligent durant el desenvolupament de les activitats de l’empresa, però només des del punt de vista ambiental (per exemple mantenint l’activitat malgrat saber que influïen significativament en els sismes).
El projecte inicialment va ser avalat pel Gobierno de Zapatero, però el de Rajoy va posar fi a la concessió el 2014. Per aquest motiu, el Gobierno va haver d’indemnitzar l’empresa amb 1350 milions d’euros. Val a dir que per finançar aquesta indemnització va caldre un crèdit amb entitats bancàries que també eren inversores del projecte Castor, i que van adjudicar-se un préstec molt superior a la xifra que es va donar inicialment.
Per tant, la finalització d’aquest projecte podria haver beneficiat il·legítimament aquestes entitats bancàries. Així, no queda clar qui pagarà els plats trencats d’aquest projecte d’enginyeria fallit. En el judici s’avaluarà si Escal UGS va influir en els sismes, i si ho va fer haurà de fer front als danys dels fenòmens naturals.
Malgrat tot, no s’investigarà quina possible relació hi havia entre Escal UGS i aquestes entitats bancàries. Per tant, no es podrà conèixer si hi va haver prevaricació o irregularitatas en la gestió empresarial. Escal UGS era l’empresa majoritària que participava en el grup ACS, entitat de la qual Florentino Pérez n’és president.