Els sindicats SEPC, CGT, USTEC-STEs, COS i la Intersindical han instat aquest dimecres el Govern a adoptar “mesures contundents” per protegir la llengua catalana en l’àmbit educatiu. Davant d’una situació que consideren “crítica”, han exigit al departament d’Educació que treballi per assegurar que l’actual model educatiu públic reforci la cohesió social i acabi amb el sistema segregador per gènere, nivell socioeconòmic o llengua.
En un manifest conjunt, els sindicats han reclamat a l’Executiu que vetlli perquè el català sigui vehicular en totes les estapes educatives, tant en l’horari escolar com en l’extraescolar i el lleure, i ha demanat abaixar les ràtios a l’aula per millorar l’atenció a l’alumnat.
SEPC, CGT, USTEC-STEs, COS i la Intersindical han reclamat a les autoritats que assumeixin “les responsabilitats inherents al seu càrrec” i que responguin amb contundència davant dels “intents de residualitzar el català” provinents d'”organitzacions contràries a la immersió i el poder judicial”.
El manifest dels sindicats arriba setmanes després que el Tribunal Suprem tombés el recurs de cassació presentat per la Generalitat contra la sentència del TSJC que insta a Educació a implementar el castellà en un 25% de les classes. Sentències com aquesta són “abusives i clarament il·legals”, segons els sindicats. “Considerem incomprensible la manca de resposta del Govern a uns atacs tan greus al nostre model de conjunció lingüística”, han denunciat.
Aquesta “situació d’urgència” podria dur a la desaparició de l’ús del català en l’àmbit públic, segons el manifest, que insta l’Executiu a treballar per a una educació plenament pública i en català, reforçant-ne el finançament.