Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Sindicats, Pimec, Cambra de Comerç i Col·legi d’Economistes xoquen a l’hora de valorar el tancament del mercat laboral el 2022

|

- Publicitat -

El 2023 ha començat amb el clàssic balanç de l’any que deixem enrere. Una de les anàlisis ha estat el del mercat laboral, que ha afrontat diferents fases i reformes. Les valoracions que n’han fet els actors que hi estan directament relacionats han estat d’allò més diverses, fins i tot oposades en alguns casos. Aspectes com la frenada de l’atur o l’aplicació de la reforma laboral han sigut els que més han contraposat les opinions.

Publicitat

Per una banda, CCOO i UGT han destacat el tancament “positiu” del mercat laboral el 2022 després de l’aplicació de la reforma laboral. Els sindicats majoritaris han destacat que l’any s’ha acabat amb un 6,1% menys d’aturats que el 2021 tot i la inestabilitat econòmica, la forta inflació i la caiguda de la demanda i del consum. “El mercat de treball continua sent capaç de generar ocupació, cada cop més estable“, ha destacat CCOO, que ha indicat que 4 de cada 10 contractes signats al desembre han estat indefinits.

Així mateix, des d’UGT han assegurat que malgrat la bona evolució de l’ocupació, encara hi ha molts treballadors que “es troben en situació de precarietat i amb salaris que no els permeten arribar a final de mes”. Per aquest motiu, tots dos sindicats reclamen “increments salarials justos” i clàusules de revisió salarial en els convenis col·lectius per tal de mantenir el ritme positiu de millora del mercat de treball.

Per altra banda, la Cambra de Comerç de Barcelona ha assegurat que la reducció de l’atur al desembre “confirma la fortalesa” del mercat laboral durant el 2022. Així ho ha defensat l’entitat en un comunicat, on indica que la “qualitat” de l’ocupació “continua millorant” des de l’entrada en vigor de la reforma laboral. La Cambra també ha celebrat que els contactes indefinits hagin augmentat per quart més consecutiu, fins a representar el 80,5% del total els afiliats.

“La reducció en la temporalitat laboral és un suport per a l’evolució de l’economia catalana”, ha subratllat l’entitat liderada per Mònica Roca, que ha detallat que així es contribueix “positivament” al consum privat, en la mesura que es redueix la incertesa sobre els ingressos futurs. L’organització també ha destacat que l’ocupació entre els menors de 34 anys hagi millorat durant l’últim any, mentre que ha lamentat que el grup d’edat entre els 35 i els 44 anys sigui l’únic que encara no ha recuperat les xifres d’abans de la pandèmia.

Et pot interessar  CCOO i UGT demanen ERTOS, teletreball i evitar la fi dels contractes temporals a les zones afectades per la dana

Tampoc ha faltat la valoració de la patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya. La Pimec veu “claríssims símptomes d’alentiment” al mercat laboral, tot i la frenada de l’atur al desembre. Així ho ha defensat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, que ha remarcat que el descens interanual del 6,18% en l’últim mes del 2022 és inferior al d’altres anys.

Tot i que la patronal ha indicat que la situació del mercat laboral ara per ara és positiva, ha avisat que “la resiliència no és un èxit”. En aquesta línia, Ginesta ha recordat la xifra total d’aturats es troba lluny dels 244.000 desocupats del maig del 2007, el mínim a Catalunya des que es tenen dades. “Veiem el got mig ple“, ha resumit el secretari general de Pimec.

Per part del Col·legi d’Economistes de Catalunya, s’ha alertat que la tendència a la baixa de l’atur s’ha “frenat” en el segon semestre del 2022. Després de les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, que indiquen que a Catalunya l’atur ha baixat en 2.644 persones (-0,76%) respecte del novembre, l’ens col·legial també ha remarcat que es tracta d’un ritme inferior al de l’Estat (-1,5%).

En qualsevol cas, el Col·legi d’Economistes s’ha mostrat “optimista” i ha indicat que la disminució de l’atur “sempre és una bona notícia” perquè “redueix a desigualtat i té un impacte positiu” sobre l’economia. Per sectors, els economistes han celebrat que l’industrial sigui el que ha registrat una menor davallada (0,2% mensual i 2,3% anual).

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut