La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha posat en valor la “singularitat” d’Andorra i les relacions “històriques” i de “màxima proximitat” que hi ha entre Catalunya i el Principat. En aquest sentit, ha indicat que són difícilment comparables amb les d’altres estats europeus i del món i que per això sempre es tracten des d’una perspectiva “especial”.
Serret ha afirmat que la nova delegació del Govern a Andorra, que obrirà en els pròxims mesos, suposa un “pas endavant” en la consolidació d’aquestes bones relacions. També ha detallat que la nova delegada, Anna Vives, liderarà les tasques per fer efectiu el desplegament d’aquesta seu de la Generalitat al país, on hi viu una de les comunitats de catalans més nombroses.
Serret ha explicat que la nova delegació té com a objectiu ser “més presents” a Andorra i que neix amb “la vocació del Govern de la Generalitat de ser més útils, treballar amb tot el rigor per teixir millors relacions de més confiança, de més credibilitat i buscant el benefici mutu”. En aquest sentit, ha dit que aquesta seu pretén afavorir les relacions comercials, humanes i culturals, entre d’altres, que hi ha entre tots dos territoris.
La consellera d’Acció Exterior ha concretat que Catalunya concentra el 52,1% de les exportacions de l’Estat a Andorra i el 41,6% de les importacions provinents d’aquest país. A més, ha detallat que alguns dels reptes passen per la signatura d’un conveni sanitari per facilitar un accés major dels habitants de l’Alt Urgell a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra o la connectivitat ferroviària entre el Principat i Barcelona en un futur.
Per la seva banda, Vives, que va ser nomenada ara fa tot just un mes, ha dit que amb la delegació es posa en marxa una figura d’interlocutor entre la Generalitat i el govern d’Andorra. També ha indicat que la nova seu servirà per explicar el funcionament de cada territori a l’altre costat de la frontera, tenint en compte les seves similituds i diferències. Així, ha posat en valor als més de 1.600 treballadors transfronterers i a les més de 16.000 persones que “han fet d’Andorra casa seva perquè hi viuen i s’hi guanyen la vida i, per tant, s’estimen el país”.
L’obertura de la delegació prioritza el desenvolupament de les tasques derivades de les xarxes en les que hi ha presència compartida de Catalunya i Andorra, com ara la Comunitat de Treball dels Pirineus. Cal tenir en compte que, en l’àmbit institucional, els dos territoris van signar un acord marc de col·laboració el 2009, del qual han sorgit diversos pactes sectorials en matèries com ara educació, salut, economia, turisme i mitjans de comunicació, entre d’altres.
A més, comparteixen àmbits prioritaris, com són la promoció i projecció exterior de la cultura i llengua catalanes, les infraestructures, la indústria i el desenvolupament econòmic, el treball, el medi ambient i el patrimoni natural, l’agricultura i la cooperació transfronterera, entre d’altres. En aquest sentit, la creació de la delegació també permetrà impulsar les relacions en altres matèries detectades com ara la prevenció d’incendis forestals, la salut mental, la medicina forense, la gestió de residus, els transports viaris o el govern obert.
⛰️ La consellera @MeritxellSerret és de visita a Andorra per presentar la nova delegada del @govern al país pirinenc, la primera de la història@annavivestarres, nomenada el passat 4 d’abril, té el mandat de coordinar les relacions del @govern amb @GovernAndorra i tot el país pic.twitter.com/nyLs0ThOm1
— Exteriors Catalunya (@exteriorscat) May 4, 2023