L’automobilística Seat ha arrencat aquest divendres la producció de respiradors d’emergència després d’obtenir el vistiplau de l’Agència Espanyola del Medicament. Els respiradors s’utilitzaran per a l’estudi clínic dels hospitals Clínic i Can Ruti, que permetrà testejar més profundament el prototip en vuit pacients de covid-19. La producció la farà Seat a la seva planta de Martorell. Durant la setmana passada ja es van realitzar proves en dos pacients al Germans Trias i Pujol i, si les proves amb més pacients surten positives, es podrà donar resposta a la manca de respiradors convencionals pel coronavirus i ampliar la seva utilització a més hospitals catalans i de la resta de l’estat.
Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i ho ha confirmat la mateixa companyia automobilística, que espera fabricar fins a 300 aparells al dia a la mateixa planta de la línia de muntatge del Seat León. Illa ha assegurat que es tracta d’una notícia “molt rellevant”. “El nostre objectiu és tenir capacitat de producció nacional” de material sanitari per tenir una reserva “estratègica”, ha assenyalat el ministre, que ha afegit que l’Estat seguirà comprant a l’exterior.
Illa també ha apuntat que altres hospitals es poden sumar a la investigació clínica dels hospitals Clínic i Germans Trias i Pujol amb els respiradors de Seat. El dispositiu, que es denominarà OxyGEN, està dissenyat per l’empresa Protofy.xyz i sota la direcció dels doctors Manel Puig de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol; Oriol Estrada de l’Hospital Germans Trias i Pujol i de Josep Maria Nicolás de l’Hospital Clínic.
Els respiradors comptaran amb un més de 80 components electrònics i mecànics i compten amb un motor adaptar d’un neteja parabrises. Aquest dijous a la nit, la planta de Martorell va reprendre l’activitat per preparar-se per a la producció dels respiradors mentre esperava la documentació administrativa de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), organisme dependent del Ministeri de Sanitat.
L’objectiu d’’OxyGEN’, és ajudar a la ventilació en situació d’absència de respiradors convencionals en aquells pacients amb problemes respiratoris severs, com els provocats per la covid-19. Només es contempla per al seu ús transitori en situació d’emergència i d’absència d’un ventilador convencional disponible.
Es tracta d’un dispositiu d’emergència que permet automatitzar els balons ressuscitadors manuals (tipus AMBU), de manera mecanitzada i autònoma, per utilitzar-los com a suport a la respiració. Així mateix, permet controlar la freqüència respiratòria, el volum corrent i la ràtio inspiració/expiració de forma constant i objectiva proporcionant al pacient un suport que, d’una altra manera, no tindria.
El dispositiu ha passat les proves de validació amb simuladors a la Facultat de Medicina de la UB, al Campus Clínic, i amb models animals al Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). També ha passat les proves controlades amb pacients, realitzades sota les autoritzacions pertinents dels comitès ètics corresponents, a l’Hospital Germans Trias i Pujol. També ha participat en les proves el doctor Martí Pons, especialista de la unitat de cures intensives de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.