Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Save the Children alerta que gairebé un 30% dels menors a Catalunya viu en situació de pobresa

L’organització avisa que un 19,5% d'infants viu en llars que no poden permetre’s mantenir una temperatura adequada

|

- Publicitat -

Un 27,5% dels menors de 18 anys a Catalunya viu en situació de pobresa. L’organització Save the Children – arran de les últimes dades de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) recollides aquest dilluns per l’Idescat – explica que el nombre de nens i nenes en situació de pobresa el 2022 es va situar en 378.500 i adverteix que, tot i que es veu una reducció de 21.500 infants respecte al període anterior, el col·lectiu continua sent el grup social amb la taxa de pobresa més elevada, ja que supera la de la població adulta que és del 18,4%. D’altra banda, l’organització alerta de la cronificació de la pobresa infantil severa durant l’any passat amb un 15,2% dels nens i nenes (15% el 2021).

Publicitat

Paral·lelament, considera “especialment preocupant” l’augment de la situació de privació material severa que afecta actualment l’11,6% dels infants, és a dir, el nivell més extrem d’escassetat i la impossibilitat d’atendre necessitats bàsiques pel benestar i la dignitat de la infància, com ara tenir un àpat saludable i equilibrat al dia, poder pagar el lloguer o els subministraments bàsics, o tenir una temperatura adequada dins l’habitatge. Així, el nombre d’infants (menors de 16 anys) en situació de privació material severa creix en un 13,8%: de 123.000 el 2021 a 140.000 l’any 2022.

Per exemple, un 19,5% de nens i nenes viuen en llars que no poden permetre’s mantenir l’habitatge amb una temperatura adequada, un augment de 2,3 punts percentuals en comparació al 2021 (17,2%). De fet, les llars amb fills i filles menors d’edat s’enfronten a majors taxes de pobresa. El 2022, les llars amb infants presenten una taxa de pobresa del 23,8% enfront del 15,3% de les llars sense nens i nenes. Unes xifres similars a les de l’exercici anterior on les llars amb fills tenien una taxa del 24,3% en comparació al 15,4% de les llars sense fills.

Tot i que la taxa de pobresa entre les llars monoparentals ha disminuït del 51,9% el 2021 al 39,3% el 2022, la seva situació continua sent especialment vulnerable. Save the Children reitera que les dones pateixen una major precarietat i pobresa laboral, fet que influeix en les seves taxes de pobresa, desproporcionadament elevades.

Aquesta preocupant situació està estretament relacionada amb l’alça dels preus, especialment de l’energia, els productes de primera necessitat o els lloguers. Unes despeses analitzades en l’informe El cost de la criança que suposen un dels factors principals de vulnerabilitat per les famílies amb fills i filles a Catalunya. L’organització recorda que el cost de criar un fill o filla és de 819 euros al mes a Catalunya. Per les llars més empobrides és directament impossible cobrir aquesta despesa, fins i tot dedicant-hi tots els seus ingressos.

Save the Children també apunta que la solució a la pobresa infantil requereix polítiques des de diferents fronts que “atenguin les diferents dimensions en les quals es manifesta”. Aquestes polítiques han d’entendre’s com “una inversió”, ja que contribuiran al seu ple desenvolupament, permetent que les seves capacitats i talent aportin al sistema productiu, assegurant la seva prosperitat i benestar.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut