La situació actual de l’occità a la Vall d’Aran és especialment delicada. Amb l’aprovació de la Llei 16/1990, del 13 de juliol, sobre el règim especial de la Vall d’Aran, l’aranès va ser reconegut com una llengua oficial. Tot i això, el nombre de persones que l’entén, el saben parlar, el saben llegir i el saben escriure s’ha anat reduint amb els anys. Les últimes dades de l’Idescat indiquen que el 83,3% de la població de la Vall d’Aran entén l’occità, però que només el sap parlar un 60% i escriure’l un 45,8%.
Per aquesta raó, la comissió bilateral Govern de la Generalitat-Conselh Generau d’Aran, reunida aquest divendres a la seu del Conselh Generau d’Aran, ha aprovat una partida addicional pel Govern d’Aran de 4,1 milions d’euros. D’aquesta partida en destaquen els 1,7 milions destinats a emergències, rescats de muntanya o incendis. Durant la reunió, presidida per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s’ha acordat un increment de gairebé el 70% del pressupost destinat a la promoció de l’occità, que passarà d’uns 100.000 euros a 300.000.
La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha dit que aquest augment de la partida ha de servir per potenciar la “militància lingüística a l’Aran” amb diferents accions i d’aquesta manera “evitar que l’aranès mori”. També ha volgut agrair aquest “primer gest de la Generalitat” que serveix per a obrir de manera definitiva la negociació que ha de servir per tancar aquest 2023 el traspàs en matèria de llengua, reivindicació històrica des del govern d’Aran.
Durant la reunió bilateral també s’ha aprovat el pagament de les ajudes, per valor de 30.000 euros, per als esportistes aranesos que formen part del CETEI de la Val d’Aran i s’ha ratificat el conveni entre el Departament de Salut de la Generalitat i el Conselh Generau. Vergés ha dit que aquests diners han de servir per potenciar els esportistes aranesos i crear planter. Vilagrà ha dit que la bilateral ha estat “molt fluida” i s’ha arribat a acords importants en temes com la llengua, la sanitat, l’esport o les emergències.
Així mateix, la síndica d’Aran ha recordat que aquest 2023 finalitza l’actual acord de finançament entre Generalitat i Conselh Generau i ha afirmat que “és necessari començar a treballar en el disseny d’un nou acord” que permeti al Conselh Generau d’Aran “recuperar les partides per a polítiques pròpies que permetin la gestió directa sobre les accions i projectes, i que es pugui establir el mecanisme de control dels acords financers”.
En aquesta reunió, s’ha aprovat una declaració institucional conjunta entre el Conselh Generau d’Aran i la Generalitat per al foment i protecció de l’occità, que recull el compromís del Govern per incrementar enguany la transferència en matèria de llengua al Conselh. Ambdues institucions es comprometen a desenvolupar durant aquest 2023 un procés per a determinar les necessitats de finançament per al foment i protecció de l’occità i a establir els mecanismes necessaris perquè el Conselh Generau pugui desenvolupar la seva competència plena en aquesta matèria.