Les delegacions del Govern a l’estranger, ACCIÓ, l’Agència Catalana de Turisme, l’Institut Ramon Llull i casals de catalans a l’estranger han organitzat 361 activitats relacionades amb Sant Jordi a 36 països, segons el recull del web booksandroses.cat de Diplocat. Gairebé 200 ciutats celebraran activitats sobretot literàries i culturals, a banda de dramatúrgia, concerts o exposicions. També s’han organitzat tallers de traducció i d’il·lustració, activitats infantils, tastos gastronòmics o actuacions castelleres. La secretària general de Diplocat, Laura Foraster, ha explicat durant la presentació de les activitats que n’hi ha més que l’any passat perquè llibreries estrangeres ofereixen “punts de llibres o roses al llarg de tota la setmana”.
Entre els actes que han presentat Foraster, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, aquest dijous al migdia a la seu de l’Institut Ramon Llull, s’inclouen més d’un centenar d’activitats organitzades per les delegacions a l’exterior, que es complementaran amb les més de 250 ofertes per altres entitats. Entre les activitats que se celebraran per primer any arreu del món, Serret ha destacat la presència de Sant Jordi a Reykjavík, Islàndia, o a Costa Rica, i que “es presentin obres de Núria Bendicho a Tunis o que s’escolti Rodoreda a la televisió nacional de Croàcia.” També ha expressat que Sant Jordi ajuda a “empatitzar” i “projectar” Catalunya al món, i ha reivindicat que “l’acció exterior catalana és irrenunciable.
D’altra banda, Foraster ha explicat que Diplocat ha convidat un any més a periodistes estrangers a Barcelona perquè puguin viure la jornada de Sant Jordi. Aquest any, vuit professionals de set països es trobaran amb escriptors, llibreters i editors, visitaran entitats com l’Ateneu Barcelonès i el Palau de la Música i assistiran a una actuació castellera a Sitges.
Activitats literàries, exposicions i castells
La Delegació davant la Unió Europea inaugura aquest dijous a Brussel·les una exposició d’il·lustracions de Barcelona fetes per l’artista belga Hélène Koole. Alhora farà entrega dels premis del concurs de relats curts organitzat pel Casal Català de Brussel·les.
Al Regne Unit, els Castellers of London actuaran al Camden Market Hawley Wharf, en un esdeveniment que també comptarà amb un recital de la coral London Catalan Choir.
Als Estats Units i al Canadà, el programa abasta diverses ciutats, com ara la presentació del llibre de Roser Caminals ‘Abans i després’ a Washington, actuacions de l’actriu Mercè Sampietro i del músic Eduard Iniesta al Quebec o lectures de llibres i de traduccions d’autors catalans a Nova York i a Chicago.
Per primera vegada, a més, la Delegació del Govern als Estats Units i el Canadà organitza la Setmana gastronòmica catalana, que va començar el 17 d’abril i s’allargarà fins al 23. Hi participen 21 restaurants, que durant aquests dies ofereixen menús catalans especials.
També hi haurà actes a Mèxic, on cinc restaurants catalans oferiran plats típics de la gastronomia del país del 21 al 23 d’abril, a banda de parades de llibres i roses a diferents ciutats del país. També n’hi haurà a Costa Rica, a l’Argentina i a l’Uruguai.
A Alemanya, els Castellers de Berlín actuaran el 22 d’abril al parc Ökomarkt am Hohenstaufenplatz, mentre que els Castellers de Vilafranca ho faran durant tres dies a Lisboa.
A Itàlia les escriptores Marta Orriols i Carlota Gurt presentaran les seves novetats literàries a Torí.
La Delegació del Govern a l’Europa Central també organitza diverses activitats als països on té representació, com ara Eslovènia, Àustria, Polònia o la República Txeca. De la mateixa manera, també s’han preparat actes a Suïssa, a Bòsnia i Hercegovina, a Croàcia i a Sèrbia.
A Tunis, el poeta i crític literari Oriol Rissech donarà a conèixer la figura de l’escriptor Miquel Martí i Pol en un acte organitzat per la Delegació del Govern al Nord de l’Àfrica.
Primer finalista del Booker Prize català
La consellera de cultura ha aprofitat per celebrar que ‘Boulder’, una de les obres traduïdes de l’escriptora catalana Eva Baltasar, ha estat escollida com a una de les sis finalistes del prestigiós Booker Prize a la millor novel·la en anglès del 2022.
“És el primer cop que el Booker selecciona una obra escrita originalment en llengua catalana”, ha remarcat.