El líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, tracta d’aconseguir tant sí com no els vots dels partits independentistes per tal de repetir com a president, després que les eleccions espanyoles donessin a l’independentisme català la clau de la governabilitat espanyola. A només 24 hores de la primera data clau, com és el 17 d’agost, quan tindrà lloc la sessió per a constituir les Corts i la Mesa del Congrés dels Diputats, i sense cap novetat sobre l’estat de les negociacions entre el PSOE, Junts i ERC, Pedro Sánchez ha decidit comprometre’s per fi a “desplegar” l’ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE.
El nerviosisme de Sánchez i les seves ganes d’acontentar l’independentisme amb petits gestos s’han fet més que palès arran d’aquest anunci. A principis de juliol, va fer-se públic que la llengua catalana, considerada una de les dotze llengües més influents de la Unió Europea per un estudi francès, no ha esdevingut un idioma oficial de la Unió Europea perquè l’Estat espanyol mai va demanar-ho de forma oficial, tot i les insistents reclames al llarg dels últims anys. El gest de Sánchez coincideix també amb el fet que poques hores abans, el president a l’exili Carles Puigdemont ha exigit al PSOE “fets comprovables abans de prometre cap vot”, tot insistint que Junts no confia en els partits espanyols.
El líder socialista, que aquest dimecres ha fet gala com mai de la diversitat lingüística de l’Estat espanyol, ha remarcat que Espanya “parla en castellà, però també en català, euskera i gallec” i ha admès que cal “fer més”: “Podem fer més i farem més”, s’ha compromès Sánchez, que tot seguit ha anunciat que impulsarà l’ús de les llengües cooficials a les institucions comunitàries.
Pel que fa a la presidència de la Mesa del Congrés, per la qual els socialistes proposen l’expresidenta balear Francina Armengol, els set diputats de Junts decidiran el sentit del vot en una reunió el mateix dijous al matí.