Edició 2364

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 14 de gener del 2025
Edició 2364

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 14 de gener del 2025

Sánchez, “disposat a parlar de tot” amb l’independentisme, excepte d’un referèndum

Demana a l'independentisme que "rebaixi les seves demandes de màxims" i es conformi amb un reforç de l'autogovern a canvi de negociar la reforma fiscal o més competències

|

- Publicitat -

El president espanyol Pedro Sánchez es troba a Barcelona aquest dijous, 21 de desembre, per a reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el que també és el sisè aniversari de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Aprofitant la visita, Pedro Sánchez ha concedit una entrevista al periodista i presentador d”El món a RAC1′, Jordi Basté, on ha parlat sobre l’actualitat política, el referèndum que reclama l’independentisme, la llei d’amnistia o la reforma del pacte fiscal de Catalunya. El president espanyol ha deixat clar que està obert a negociar qualsevol qüestió amb l’independentisme; tot, excepte la celebració d’un referèndum.

Publicitat

Sánchez ha mantingut el paper institucional en tot moment, vigilant amb peus de plom les seves paraules i cuidant-se bé cada declaració i cada resposta que deixava anar. El president espanyol ha insistit reiterades vegades que el PSOE només opera “dins el marc constitucional”, en referència a la celebració d’un referèndum. El president espanyol, com no podia ser d’altra manera, ha fugit de la paraula “referèndum” i ha negat qualsevol possibilitat de celebrar-ne un vinculant i amb reconeixement institucional.

En canvi, Sánchez ha apostat per “reforçar l’autogovern” de Catalunya: “Si l’independentisme està disposat no a renunciar, sinó a fer un exercici de pragmatisme i parlar de l’autogovern; si està disposat a un acord de reforç d’autogovern, doncs estem disposats a parlar de qualsevol qüestió, com ara el finançament o més competències”, sempre que aquestes, però, estiguin “dins el marc constitucional per reforçar Catalunya”.

El president espanyol, doncs, no ha negat la possibilitat de reformar el pacte fiscal per tal que Catalunya recapti els seus propis impostos, tal com fan el País Basc o Navarra, i tal com reclamen els partits independentistes de Junts i ERC en els seus respectius pactes d’investidura. Tanmateix, ho ha fet a costa de la celebració d’un referèndum.

Reclama un espai de diàleg per a negociar totes les qüestions menys el referèndum

Sánchez sap que “l’independentisme no renunciarà” a la seva postura, i de fet no ho ha demanat explícitament; a més, ha reconegut que l’inici del conflicte es troba, entre altres, arran de la retallada de l’Estatut de Catalunya que el Tribunal Constitucional va fer a instància del PP, tot destacant que altres comunitats amb estatuts semblants no van trobar-se amb l’oposició del PP. No obstant això, ha instat l’independentisme a “caminar per un camí on puguem trobar-nos tots”, tot afirmant que ell creu “en una majoria àmplia i transversal de la societat catalana”. Aquest “camí del mig” al qual s’ha referit no és més que un espai de diàleg per a parlar “de la política, de finançament autonòmic, de l’autogovern de Catalunya“.

Reunions amb Puigdemont i Junqueras quan l’amnistia s’hagi aprovat

El president espanyol ha afirmat que considera “lògic” que les reunions que va anunciar dimarts amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, tinguin lloc un cop les Corts hagin aprovat definitivament l’amnistia i aquesta es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), cosa que previsiblement passarà al mes d’abril o maig.

Voluntat de fer el traspàs de Rodalies aquesta legislatura

Sánchez ha afirmat que la seva voluntat és fer efectiu el traspàs de Rodalies a la Generalitat aquesta legislatura, després que ahir el ministre de Transports assegurés que seria impossible completar-lo durant aquests quatre anys perquè “és molt complex”. Ha recordat que els dos governs es van reunir a principis de novembre per aquesta qüestió, i malgrat que aquest és un tema “molt complex”, ell busca complir els acords perquè aspira a “revalidar la majoria d’aquí a quatre anys”. “Intentarem el traspàs aquesta legislatura”, ha dit.

Respecte pels jutges, però no considera el Tsunami Democràtic un grup terrorista

Sobre la negativa del PSOE a obligar els jutges a comparèixer a les comissions d’investigació sobre l’Operació Catalunya, la guerra judicial i l”espionatge, Sánchez ha mantingut la postura del partit tot exposant que la Constitució espanyola deixa clar que les conclusions de les comissions no són vinculants i que, per tant, no hi ha cap necessitat que els jutges hi acudeixin. Ha volgut matisar, però, que la fiscalia sí que pot basar-se en elles per tal d’iniciar investigacions i obrir causes, com si els catalans no haguéssim vist al llarg de l’última dècada el desinterès de la Fiscalia per a fer justícia a Catalunya.

Preguntat també sobre si considera que els jutges s’han excedit en la seva persecució a l’independentisme, com ara espiant les comunicacions de persones que finalment no van ser imputades ni tenien res a veure amb el cas del Tsunami Democràtic, Sánchez s’ha mostrat “respectuós amb les sentències dels jutges”. Tampoc no ha respost si considera que l’espionatge és ‘lawfare’, i sobre l’espionatge del CNI a Aragonès quan ell era a Moncloa ha assegurat que “la informació que tenim no ho corrobora”; però ha volgut quedar bé dient que no troba que l’acusació de terrorisme que pesa sobre la plataforma Tsunami Democràtic sigui comparable amb el terrorisme jihadista o etarra que ha patit tant Catalunya com l’Estat espanyol.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més llegit

Minut a Minut