Edició 2440

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 31 de març del 2025
Edició 2440

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 31 de març del 2025

Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava reclamen que s’aturin les obres per construir 90 habitatges nous a Llançà

Demanen a la Comissió d'Urbanisme que freni la urbanització Super Fener a tocar del parc de Cap de Creus

|

- Publicitat -

Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava han reclamat a l’Ajuntament de Llançà (Alt Empordà) que aturi les obres del sector Super Fener. Les entitats han denunciat que es construiran 90 habitatges en una muntanya que està a tocar del parc natural de Cap de Creus i en terrenys que superen el 20% de pendent. L’advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha criticat que el govern local ha aprovat el projecte urbanístic malgrat que no compta amb una avaluació mediambiental. “És una actuació manifestament irregular “, ha afirmat. Per això insten la Comissió d’Urbanisme a frenar les construccions i no descarten acabar als tribunals per aconseguir-ho. Per contra, des del consistori defensen que tot el projecte compleix la legislació vigent.

Publicitat

“Hem de dir prou i hem de canviar la política urbanística i parar de destruir-ho tot”. Amb aquestes paraules l’advocat de SOS Costa Brava ha reclamat a l’Ajuntament de Llançà que freni els plans urbanístics previstos al municipi. L’entitat, juntament amb Salvem l’Empordà, ha dut a terme aquest dijous una acció reivindicativa per denunciar que el consistori altempordanès ha permès que s’aixequi una nova urbanització, el sector Super Fener, amb 90 parcel·les que ocuparan vuit hectàrees de muntanya, a tocar del parc natural de Cap de Creus.

El projecte urbanístic es va aprovar el 2013, però no ha estat fins al gener d’aquest any que l’Ajuntament de Llançà ha donat llum verda a la seva construcció. Les entitats consideren que s’hauria d’haver actualitzat el projecte urbanístic, ja que asseguren que no s’adapta a la legalitat vigent.

“L’ajuntament continua aplicant un planejament obsolet que hauria de revisar i que no ha adaptat ni al Pla Territorial Parcial de les comarques gironines ni al Pla Director Urbanístic”, ha denunciat De Ribot. I és que l’advocat ha recordat que el consistori ha tirat endavant aquestes obres basant-se en el POUM aprovat el 2002, quan encara no eren obligatòries les avaluacions ambientals. “Ha de revisar el seu planejament, i ha d’avaluar ambientalment tot el que s’ha aprovat i que permet destruir tot el municipi”, ha insistit l’advocat.

En aquest sentit, l’advocat col·laborador de Salvem l’Empordà, Josep Ciurana, ha afegit que “la llei estableix que a partir de dotze anys s’ha de fer una revisió del pla i no s’ha fet”. A més, Ciurana creu que l’impacte paisatgístic de la nova urbanització pot ser “considerable” perquè “hi ha previstos murs de contenció de terres de fins a 4 metres d’altura”. “I és clar que la seva proximitat amb el Parc Natural fa impossible la seva adequació paisatgística i la integració”, ha subratllat.

De fet, els dos lletrats consideren que és “absurd” que l’Ajuntament considerés que aquests terrenys són sòl urbà quan estan situats en el vessant d’una muntanya, no tenen serveis i hi ha terrenys amb un pendent superior al 20%.

Frenar les obres

Per tot plegat, les dues entitats han demanat a la Comissió d’Urbanisme que freni les obres. “La comissió té facultats per actuar quan no es revisen els planejaments ni s’adapten al Pla Director. Demanem a la comissió que exigeixi a l’ajuntament que deixi de destruir i urbanitzar tot el seu territori”, ha recalcat De Ribot, que no descarta acabar als tribunals per aturar les obres. I és que les entitats recorden que, a més de Super Fener, també hi ha previst aixecar noves construccions en altres sectors de Llançà com el de Roses-2.

Per denunciar els plans urbanístics del consistori, les entitats han dut a terme aquest matí una acció reivindicativa. Els participants han col·locat diverses restes de vegetació fent un piló a terra, i després han aparegut amb les mans pintades de vermell, rere una pancarta on es podia llegir ‘Construir = Destruir’.

Legal i transparent

Des de l’Ajuntament, però, defensen que s’han fet tots els tràmits d’acord amb la legislació vigent. El regidor de l’àrea Tècnica i Econòmica, Francesc Guisset, argumenta que el projecte urbanístic es va aprovar el 2013 i que aleshores les entitats no van expressar cap oposició. “Aquestes al·legacions s’haurien d’haver fet en fase de planejament o d’aprovació, fa onze i quinze anys respectivament, però ara està en fase d’execució. No entenem aquesta reivindicació”, ha admès.

El regidor, a més, ha argumentat que cal acabar la urbanització Super Fener perquè ja hi havia algunes cases aixecades: “No es pot deixar a mitges, perquè si no, no hi ha carrers ni cessió d’espais verds”. Guisset ha defensat l’actuació de l’equip de govern: “Tot s’ajusta a la legalitat, no hem ocultat res. A més, s’han requerit tots els informes a Paisatge, a l’Agència Catalana de l’Aigua i al parc natural. Tot ha estat transparent”.

Publicitat

Clica l'icona i subscriu-te al canal de Whatsapp

Tota l'actualitat al teu mòbil!

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí