Salut vol redefinir el mapa sanitari català per millorar les aliances que actualment existeixen entre centres sanitaris i oferir un servei que prioritzi l’equitat, la qualitat i la sostenibilitat, segons va explicar el conseller Manel Balcells durant el Fòrum del Diàleg Professional. Aixi, ha detallat que es crearan xarxes assistencials hospitalàries. Ha concretat que ja s’han definit la del Pallars, la de Girona, la de la Catalunya central i la Cerdanya i la que s’estén a l’entorn de la C-17. Aquesta darrera és la que està més avançada i la previsió és que en els propers dies se signi el conveni entre els diferents centres que la integraran.
Manel Balcells ha explicat que la idea és que el nou model s’estengui arreu del territori en paral·lel a d’altres accions ja encetades com la integració entre l’atenció primària i la residencial o la figura dels referents assistencials, que fan d’enllaç entre els CAP i els hospitals.
Ha indicat que la transformació que ha iniciat el seu departament es basa en el principi d’equitat territorial, perquè “tothom tingui les mateixes oportunitats d’accedir al sistema estigui més a prop o més lluny de l’àrea metropolitana, visqui on visqui, ha de ser un mapa sanitari més proper a la gent i més sostenible”. En aquest sentit, ha destacat les àrees integrals de salut, que són espais territorials físics i funcionals en els quals treballen coordinadament un hospital de referència, l’atenció primària, l’atenció intermèdia i la residencial per donar servei a la població de la zona.
Balcells ha indicat que és una nova manera de coordinar els recursos assistencials. Ha assegurat que el ciutadà notarà aquests canvis organitzatius amb una millora dels recursos al voltant de la persona i una major coordinació. “Això ha d’anar coordinat amb l’hospital de referència per les proves complementàries i amb una connexió millor entre la primària i l’hospital”, ha comentat el responsable de Salut.
Xarxes assistencials hospitalàries
El conseller ha afirmat que l’altra gran “revolució tranquil·la” del model és la que està relacionada amb la creació de les xarxes assistencials hospitalàries. Es tracta d’aliances entre proveïdors del sistema de salut que han de permetre atendre la ciutadania d’un determinat territori en hospitals petits, mitjans o grans segons sigui el grau de complexitat i sense que la persona s’hagi de desplaçar, sinó que sigui el professional qui ho faci.
La xarxa més avançada en aquests moments és la denominada C17, segons ha explicat Balcells, que inclou els hospitals de referència de Ripollès, Osona, Baix Vallès, Vallès Oriental Central, Baix Montseny i Barcelona esquerra (Clínic). la previsió és que el conveni de col·laboració entre els centres que la integren es firmi properament. “És el primer dels grans canvis que han de configurar el nou mapa sanitari que tenim la voluntat explícita de tirar endavant quan puguem”, ha assegurat el conseller que ha dit que ja hi ha dissenyades tres xarxes: la de Girona, la del Pallars i la de la Catalunya central i Cerdanya.
La reestructuració està pensada perquè els professionals “es desplacin arreu del terrirori quan calgui”, ha comentat Balcells que ha afegit que “no acabarà tot amb el terciarisme” perquè hi haurà una col·laboració entre hospitals petits, mitjans i grans i que inclou un intercanvi d’especialistes. “Això és un canvi transcendental de la revolució tranquil·la perquè posem les persones al centre i potenciem la col·laboració entre els centres, siguin de la titularitat que siguin, perquè tots són part del Sistema Nacional de Salut Catalunya”.
Alhora, ha apuntat que l’objectiu és que en un proper pas es desenvolupin els canvis necessàris a l’ICS per poder aplicar formes de pagament diferents de cara al futur “perquè siguin sostenibles”, ha sentenciat.