Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Salut preveu fer 20.000 PCR en escoles en una primera fase de cribratges fins a mitjan octubre

|

- Publicitat -

Els departaments de Salut i Educació han començat aquest dimarts els cribratges de covid-19 en escoles de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Són els primers que es fan en centres situats en zones amb diverses situacions epidemiològiques amb la previsió d’arribar a les 20.000 proves PCR en una primera fase, fins a mitjan octubre. En els darrers dies també s’han fet cribratges en una escola de Manlleu i a Canet de Mar, on la transmissió del virus és alta. A Manlleu, s’han detectat 15 casos positius i s’han confinat 8 grups. També es faran tests serològics en els alumnes que donin positiu en els cribratges per detectar si es tracta d’una infecció passada i evitar així confinaments innecessaris; una mesura que s’ha d’estudiar si funciona.

Publicitat

L’Escola Barrufet, al barri de Sants, a Barcelona, i l’Escola Joaquim Ruyra i l’institut Eduard Fontserè, al barri de la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat, són els tres centres on s’han engegat els cribratges de coronavirus amb l’objectiu de “detectar casos asimptomàtics a les escoles i identificar i tallar cadenes de transmissió”, ha destacat el director general de Centres Públics d’Educació i president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray.

A l’Escola Barrufet, es faran prop de 500 PCR aquest dimarts, unes 400 als alumnes i 60 a professionals de la comunitat educativa. El 90% de les famílies ha donat l’autorització per a les proves. A la Florida, després d’aquests dos centres, es continuarà amb els altres dotze del barri, de les llars d’infants als instituts, de titularitat pública i concertada, i es preveuen unes 4.500 proves en els propers dies.

El subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha assenyalat que l’objectiu dels cribratges no és només radiografiar la realitat interna dels centres educatius, sinó també veure el que passa a l’exterior . La idea, ha recalcat, és que les escoles són un “mirall del que passa a la comunitat”.

Els cribratges es faran en barris o municipis amb diverses situacions epidemiològiques i repartides arreu de Catalunya. També estudiaran si fer cribratges en una escola concreta d’un barri o en totes les d’una mateixa zona. Gonzàlez-Cambray ha assenyalat que en aquesta primera fase estudiaran com poden aconseguir la “màxima informació possible per prendre les millors decisions”. La previsió inicial dels cribratges a les escoles és arribar a les 500.000 PCR el novembre. Els responsables de Salut i Educació han atès els mitjans de comunicació davant l’Escola Barrufet i els ha acompanyat la gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell.

Frotis nasal
Les proves dels cribratges a les escoles són PCR amb la tècnica del frotis nasal, en què el cotonet s’ha d’introduir al nas, molt menys que en les mostres nasofaríngies. Mendioroz ha explicat que han buscat una metodologia una mica menys agressiva per als infants, que provaran en aquests cribratges. El subdirector general de Salut Pública ha deixat clar que la millor prova és la PCR nasofaríngia ja que, amb la mostra nasal, es perd eficàcia; una pèrdua que, als responsables de Salut Pública, els sembla assumible en els cribratges, però no en les persones amb símptomes de covid-19, ja que llavors la sospita de tenir la malaltia és elevada.

Tests serològics
Els cribratges han de servir també per provar diverses tècniques i metodologies. Així, en els alumnes que donin positiu, almenys en aquests primers cribratges, se’ls faran també tests serològics, és a dir, per detectar si han desenvolupat anticossos contra el virus, que indicarien que la infecció és passada. Això podria evitar confinaments del grup classe. “Si realment trobem un elevat percentatge d’infants amb una infecció passada i això ens permet estalviar molts aïllaments, es podria acabar consolidant, però si és poc freqüent, no continuarem fent una tècnica que és una mica més invasiva”, ha sospesat Mendioroz amb relació als tests serològics, que requereixen una petita extracció de sang.

Una altra de les tècniques que es vol validar és el ‘pooling’, que consisteix a analitzar de forma simultània per PCR un conjunt de mostres de diferents persones. Si el resultat de l’anàlisi conjunt és negatiu, es poden descartar de cop totes les mostres. Si surt positiu, després s’han d’analitzar una per una, per destriar les que són positives de la resta. Aquesta tècnica és efectiva quan la incidència del virus és baixa.

Sobre la presència de les famílies durant les proves a les escoles, Gonzàlez-Cambray ha recordat que Educació no ho recomana però que cada centre pot flexibiltzar-ho si ho creu oportú dins de la seva autonomia.

Manlleu i Canet de Mar
A Manlleu (Osona) i a Canet de Mar (Marmese) s’han fet cribratges en escoles en els darrers dies, perquè són municipis on els contagis han pujat. A Manlleu, s’han fet proves al 87% dels alumnes i hi han detectat 15 positius, 13 d’alumnes i 2 de treballadores de la neteja. Els alumnes pertanyen a vuit grups diferents, que s’han confinat, dels 23 que té l’escola. De Canet de Mar, de moment no hi ha resultats disponibles.

Inici de curs, sobre la previsió
Pel que fa a l’arrancada del curs escolar, el director general de Centres Públics ha afirmat que s’estan trobant amb la situació que havien previst i ha indicat que estan detectant “molts casos perquè el virus està present en al societat”. González-Cambray ha reconegut que els protocols en alguns casos no han funcionat a la perfecció, però que s’han d’anar ajustant, ha dit.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí