Edició 2316

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de novembre del 2024
Edició 2316

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de novembre del 2024

Salut i Política Lingüística investiguen la discriminació catalanòfoba d’un metge de Dexeus a una pacient catalanoparlant

El departament recorda que els ciutadans tenen el dret de ser atesos en català en tots els àmbits, públics i privats

|

- Publicitat -

La discriminació lingüística per catalanofòbia que va patir una pacient catalanoparlant a l’Hospital Universitari Dexeus no quedarà impune, malgrat els esforços del centre privat perquè així sigui. Arran del rebombori i l’escàndol després que la Plataforma per la Llengua denunciés públicament els fets, els Departaments de Salut i Política Lingüística de la Generalitat han obert una investigació per esclarir l’agressió lingüística que va patir la pacient.

Publicitat

Aquesta setmana, la Plataforma per la Llengua feia públic un nou cas de discriminació lingüística envers la llengua catalana. La discriminació va tenir lloc el passat mes de setembre, quan una pacient va acudir d’urgències al centre privat de Dexeus arran d’un episodi d’amnèsia patit aquell mateix dia. En arribar i explicar el seu cas, el metge que l’atenia va dir-li de males maneres que no entenia el català, i va intentar imposar el castellà. La pacient va insistir a ser atesa en català, fins i tot amb un traductor, però el metge va etzibar-li que “estamos en España y aquí se habla español, pues hablemos español y nos entenderemos todos“.

Per si això no fos prou, i després de fer esperar la pacient durant una hora, el metge va acusar-la de ser “xenòfoba” i “maleducada”. L’hospital Dexeus ha reconegut els fets, però ha preferit responsabilitzar-ne i culpar-ne la víctima, segons es desprèn del volant de prestació assistencial que va obtenir la pacient.

El Departament de Política Lingüística ha confirmat que, juntament amb el de Salut, investigaran aquests fets. Així mateix, el departament lingüístic també ha
recordat que els ciutadans tenen el dret de ser atesos en català en tots els àmbits, públics i privats, tal com garanteixen els articles 33.1 i 34 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
El cas ha generat polèmica no només per la catalanofòbia que desprèn, sinó pel fet que el mateix centre hospitalari va avalar els fets en posicionar-se a favor del metge, deixant així desprotegida la pacient. El col·lectiu Salut-Metges pel Català va convocar una concentració davant de l’Hospital Dexeus, on es van repartir decàlegs informatius sobre els drets dels pacients redactat al personal sanitari i administratiu del centre.
Et pot interessar  Francesc Xavier Vila: "Hem de millorar la gestió dels casos conflictius de vulneració de drets lingüístics en la salut"
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut