La catalanofòbia és la forma de xenofòbia encoberta més estesa i que més impune queda a l’Estat espanyol, tal com demostren els nombrosos casos de discriminacions i vulneracions dels drets lingüístics que pateixen els i les catalanoparlants. L’últim cas registrat i denunciat per Plataforma per la Llengua ha constatat, una vegada més, l’odi i rebuig actiu que molts espanyols senten i expressen envers el català pel sol fet d’existir. En un vol de la polèmica companyia aèria Ryanair, una passatgera catalanoparlant va ser activament discriminada per un membre de la tripulació només perquè li va parlar en català i, per si això no fos prou, van cobrar-li de més com a càstig per ser catalanoparlant.
Tal com exposa la Plataforma per la Llengua, els fets van tenir lloc el passat 2 de març a la porta d’embarcament d’un vol internacional quan la passatgera, que viatjava amb prioritat i amb la seva habitual maleta, va ser aturada a la porta pels treballadors de Ryanair. Aquests, de forma completament arbitrària perquè la passatgera havia viatjat altres vegades amb Ryanair i la mateixa maleta, li van comunicar de forma poc clara que la maleta no era apta per a ser transportada a la cabina. La passatgera va cometre el greu error de dirigir-se en català als treballadors de Ryanair per tal de resoldre la situació, i va ser aleshores quan aquests van discriminar-la i maltractar-la per parlar en català.
Quan els treballadors van adonar-se que la passatgera parlava en català, li van dir de manera grollera que no l’entenien i que, a Palma, només es parlava castellà: “Aquí es parla espanyol i, en tot cas, el dialecte de Mallorca, el mallorquí, no català“. Malgrat els intents de la dona de continuar la conversa en català formulant preguntes senzilles de comprendre per un castellanoparlant, el personal es va negar a atendre-la i fins i tot va forçar-la a canviar de llengua per a solucionar la situació.
Per si tot això no fos prou greu, els treballadors de Ryanair van exigir de forma hostil a la passatgera que es decantés de la zona d’embarcament i la van amenaçar amb informar les autoritats de l’aeroport si no ho feia. A més, li van prendre el DNI sense donar-li cap explicació clara sobre el procediment. Quan la passatgera va demanar una solució, inicialment va ser ignorada i, posteriorment, se li va indicar que havia de pagar un recàrrec per a facturar la maleta. Finalment, quan va accedir a pagar, li van respondre, amb menyspreu: “Has perdut la teva oportunitat, ara esperaràs fins al darrer moment o avui no volaràs”.
Amb tot, la usuària va haver d’esperar per a embarcar, va acabar pagant una quantitat un extra per la maleta sense rebre cap rebut i es va veure obligada a viatjar sense tenir la seva motxilla a prop, malgrat haver pagat la prioritat i necessitar-la. Una clara vulneració dels drets personals i lingüístics de la clienta, que va denunciar el cas a la Plataforma per la Llengua.
L’ONG del català constata que Ryanair va vulnerar flagrantment els drets lingüístics de la ciutadana. Tal com exposa la Plataforma, d’entrada, l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears reconeix el català com a llengua pròpia i oficial, garanteix el dret d’usar-la i prohibeix qualsevol forma de discriminació per raó de llengua. A més, la Llei de normalització lingüística protegeix el dret de qualsevol persona a expressar-se en català en les seves relacions amb empreses privades, i la Llei 7/2014 de protecció dels consumidors de les Illes Balears tipifica com a infracció de consum “incórrer en conductes discriminatòries en la prestació de serveis”. També la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per l’Estat espanyol l’any 2001, estableix l’obligació d’eliminar qualsevol discriminació que afecti l’ús d’una llengua regional o minoritària i garanteix el dret dels parlants a utilitzar-la en l’àmbit administratiu i de serveis públics.