El president del Parlament, Josep Rull, ha tornat aquest divendres al Centre Penitenciari de Lledoners (Bages) on va passar dos anys i mig de la seva vida arran del procés. “No he tornat com a pres polític, sinó com a president, i això té una força simbòlica brutal”, ha destacat. Durant dues hores i acompanyat de la consellera de Justícia en funcions, Gemma Ubasart, ha recorregut els mòduls que més freqüentava. Visiblement emocionat, Rull ha explicat que el “més impactant” ha estat tornar al mòdul de comunicació, des d’on parlava amb els fills. Sobre una possible detenció de Puigdemont si torna a Catalunya, el president ha dit que l’únic escenari que no contempla és la “passivitat”. A més, ha defensat el Parlament com a “zona segura”.
El president del Parlament, Josep Rull, ha posat èmfasi en la imatge “poderosa i simbòlica” que representava la seva visita a la presó de Lledoners. “No es poden amordaçar idees legítimes i nobles que es defensen pacíficament, perquè les idees sempre prevalen”. Rull ha defensat que “l’esperança sempre és més poderosa que la por”, i ha afegit que “la privació de llibertat acabarà tenint sentit”.
El president també ha parlat de l’acollida que ha tingut al mòdul número dos, l’espai on va viure durant els anys d’ingrés al centre amb la resta de presos polítics. Rull ha explicat que s’ha retrobat amb alguns dels presos amb qui va compartir temps a la presó. També ha relatat com ha recorregut els diferents espais que formaven part de la seva quotidianitat, les cel·les on dormien o l’espai de teatre on havia passat moltes estones i del qual n’és un gran defensor perquè té un paper rellevant en el procés de reinserció dels presos.
Rull ha explicat que també ha aprofitat la seva visita per agrair els servidors públics que treballen en els diferents àmbits de la presó. “Fan una feina impagable que el conjunt de la nació ha de reconèixer”, ha assenyalat.
“Anormalitat excepcional”
Sobre una possible detenció si Puigdemont torna a Catalunya, Josep Rull ha dit que aquest és un escenari “que s’ha d’evitar que es produeixi”. Segons el president del Parlament, es tracta d’una qüestió d’una “anormalitat excepcional”, que s’haurà d’afrontar “amb conseqüència”. “No és normal que un dels diputats susceptibles de ser investit president de la Generalitat pugui ser detingut. I davant d’aquesta anormalitat s’han de preveure quins són els camins adequats”. Davant d’això, però, l’únic escenari que Rull no contempla és la “passivitat”.
Fa unes setmanes, a principis de juliol, el president del Parlament es va dirigir al secretari general de la institució per demanar-li un informe sobre el protocol de seguretat de la cambra. L’objectiu, segons Rull, era saber exactament “què hi ha” i fins on pot arribar aquest protocol en matèria de seguretat jurídica. Amb tot, el president ha posat de manifest que “el més rellevant” és la voluntat política de la Mesa i la presidència “per tal d’evitar que passin coses a dins de l’hemicicle i a la planta noble del Parlament”. “És una zona segura”, ha insistit. Rull vol tenir controlats “tots els escenaris”, però ha assegurat que, de moment, no li correspon compartir-los.