El doblatge de ‘Cites Barcelona’ ha centrat bona part de la sessió de control de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament. Grups com JxCat, la CUP i En Comú Podem han demanat “autocrítica” a la CCMA i han reclamat que es revisin els “desajusts” que es van produir en el doblatge dels primers capítols. La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ha respost a aquestes crítiques assegurant que el doblatge de ‘Cites Barcelona’ té la mateixa “qualitat” que d’altres que s’han fet i ha apostat per mantenir l’objectiu de “millorar” i “revisar” els processos. Romà ha anunciat que la CCMA ha aprovat recentment un Pla de Llengua per reforçar la qualitat del català en l’organització i les productores associades.
Després de recordar que ‘Cites Barcelona’ és una producció on la CCMA hi aporta el 30% del cost total de producció per l’aliança amb Amazon Prime Video, Romà ha reivindicat el paper de normalització del català de la CCMA.
Des de la CUP, Xavier Pellicer, li ha demanat doblatges més “propers, coherents i normatius”. “No pot passar que es dobli en dos idiomes i que el doblatge en català sigui un despropòsit”, ha etzibat Pellicer.
En una línia similar, Junts ha assegurat que la qualitat de la producció és “excel·lent” però que en qüestions com el doblatge s’han produït “desajustaments”. El director de TV3, Sígfrid Gras, ha recordat que el doblatge l’han fet “els millors estudis” encara que ha reconegut que pot resultar “estrany” sentir l’actor Carlos Cuevas doblat en català. “El doblatge era bo. Havíem d’oferir el català en el primer canal”, ha recordat Gras. Amb tot Gras ha celebrat que en els propers mesos, la sèrie arribarà en català i castellà a l’Amèrica Llatina.
La diputada d’En Comú Podem Susanna Segovia ha lamentat els “problemes” i el “tràngol” que va suposar el doblatge de la sèrie pels espectadors i ha criticat els problemes de so de la primera emissió. “No hi havia la possibilitat de fer l’esforç a la CCMA per finançar amb més recursos i que la presència del català hagués tingut més qualitat i dignitat”, ha preguntat.
Romà li ha recordat que la situació econòmica de la CCMA és “preocupant” des de fa 10 anys perquè es pateix un “infrafinançament” i la producció de les sèries s’ha multiplicat per quatre. “La primera de les emissions va tenir un problema pel segon canal d’àudio per l’entrega dels materials que es va corregir després”, ha recordat.
Encara en el terreny pressupostari, Romà ha detallat que preveuen tancar el 2023 amb un increment del 0,6% dels ingressos per publicat. En aquest sentit, ha explicat que s’estan buscant noves línies d’ingressos per oferir publicitat més segmentada a través de les televisions connectades a internet. Una vegada més, Romà ha reclamat l’aprovació d’un contracte programa que solucioni les mancances pressupostàries.
Durant la sessió de control, la diputada socialista Beatriz Silva ha lamentat que Toni Soler publiqués un piulada “insultant” sobre els GAL cap a la portaveu socialista Alicia Romero. També ha criticat que els informatius de TV3 asseguressin que Collboni “va desbancar” Trias a l’alcaldia de Barcelona i, en canvi, fessin una “diferència de tractament”, amb el cas de Guanyem Girona amb Lluc Salellas.
El director de TV3 ha recordat que en el cas de Barcelona es va produir un factor “sorpresa” i que a Girona feia dies que se sabia com seria la constitució del govern municipal. Pel que fa a Toni Soler, Gras ha dit que no pot condicionar les piulades que fa Soler en el seu temps lliure.
El 30 minuts ‘Vides trans’ també ha generat un moment de tensió. Alberto Tarradas (Vox) ha criticat que TV3 “censurés” experts a qui havia entrevistat per no compartir-ne la ideologia. Tarradas ha titllat la qüestió de “trastorn” i diputats d’En Comú Podem, ERC i Junts han reclamat al diputat que corregís les seves paraules. Finalment, l’expressió ha estat retirada. En Comú Podem ha felicitat el programa i l’ha posat d’exemple sobre la missió d’una televisió pública.
Gras ha negat que se censurés a ningú i ha dit que es va decidir enfocar el 30 minuts en les “vivències” i que no calia obrir debats sobre la vigència de les persones trans “que fa anys que s’han superat”.
Pel que fa a la graella d’estiu de TV3, Gras ha recordat que el mes d’agost sempre és una “incògnita” i ha recordat que ‘Atrapa’m si pots” es farà els laborables des de l’estiu i continuarà en aquesta franja a la tardor. El mateix passarà amb la sèrie de sobre taula italiana ‘El Paradís de les senyores’. La graella d’estiu televisiva es completarà amb la sèrie britànica ‘Arrels’, futbol, viatges, música i reposicions de ‘Sense Ficció’.
Sobre la graella de Catalunya Ràdio, el director Jordi Borda ha dit que el relleu a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ es va voler fer de la manera més “impecable” i ha agrait la feina de totes les persones que acaben projectes. Ha recordat que Òscar Fernández s’encarregarà del ‘Catalunya Migdia’ i que hi ha un concurs intern obert per resoldre qui lidera el ‘Catalunya Nit’.
Preguntat per ERC sobre els resultats del darrer EGM, Borda els ha aplaudit perquè “s’ha crescut respecte l’any passat” i la darrera onada.
Altres qüestions que s’han plantejat durant la sessió de control han estat les crítiques de Vox per l’externalització del plató del programa de la nit electoral de les municipals, la celebració dels 40 anys de Catalunya Ràdio i ERC ha aplaudit el paper del programa infantil InfoK.