La vicepresidenta Tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que el seu executiu no adoptarà mesures “contràries al dret comunitari” com seria l’establiment d’un preu màxim al mercat majorista per reduir la factura elèctrica que paguen els consumidors.
Ribera també ha afirmat que malgrat que el buidatge d’embassaments per part de les elèctriques compleix les clàusules dels contractes, aquesta activitat “no és raonable”, i no demostra “empatia social”. “Confio que aquest comportament es vagi corregint”, ha apuntat, però mentrestant “el govern està treballant en l’aplicació de l’article 55 de la Llei d’Aigües” per “posar ordre” i evitar aquesta pràctica. Aquest posicionament demostra una covardia enorme a l’hora de fer front a les elèctriques i els dona barra lliure, ja que malgrat donar-los un lleu toc d’atenció, la ministra s’ha centrat en la legalitat i no ha rendit comptes, en referència a qui havia de romandre vigilant per evitar l’augment del preu de la llum.
Ribera ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés, en una jornada marcada per un nou rècord històric del preu de l’electricitat, 124,45 euros per megavat/hora, que es tornarà a superar aquest dimarts, quan el preu ascendirà fins als 130,53 euros. Agost acaba com el mes amb l’electricitat més cara de la història sota el “Gobierno més progressista” i deixa molt a desitjar en matèria de Transició Ecològica.
Ribera ha afirmat que el Gobierno veu “preocupació” per la “dificultats” dels ciutadans de beneficiar-se de la rebaixa dels costos de les energies renovables, però ha afirmat que els motius de l’encariment van “més enllà” de l’alça del preu majorista i responen a factors com l’increment dels preus del gas. Són qüestions, ha recordat, en els quals el Gobierno no té marge de maniobra. D’aquesta manera se’n renta les mans i abandona els ciutadans en un dels moments de major necessitat energètica, amb l’augment del teletreball, i en un període de pobresa energètica en auge.
Nova factura
Segons la ministra, l’executiu treballa en altres camps on “sí que té marge”, com un increment de les interconnexions elèctriques, una regulació “de nou” la tarifa PVPC (preu per al petit consumidor) per allunyar-la de l’evolució dels mercats no regulats i incorporant indicadors “menys volàtils”, el foment de contractació bilateral entre usuaris i companyies, i la promoció de l’eficiència energètica. Aquestes mesures arriben tard i proven de maquillar una nefasta gestió.
Per contra, Ribera ha advertit que el seu govern “mai adoptarà mesures que sapiguem que són frontalment contràries al dret comunitari”, perquè “s’acaben convertint en pèrdua de confiança per al país i en multes i sancions amb interessos que obliguen a retornar diners a les elèctriques”. “Hem de respectar el marc del dret comunitari i constitucional, i el contrari seria enormement arriscat, per molt atractiu que pugui semblar a curt termini”, ha dit.
Segons Ribera, un d’aquests “límits” que no es poden traspassar és la fixació de preus majoristes regulats, que “s’han d’establir en funció de l’oferta i la demanda”. Per tant, tampoc “l’establiment de preus màxims o mínims”, ni esquivar els “preus marginals al mercat majorista”. Tampoc es pot “prohibir l’accés al mercat majorista” de cap tecnologia. “Ens pot agradar més o menys, però cal respectar el dret europeu vigent”.
Pel que fa a la situació dels pantans, Ribera ha afirmat que les empreses elèctriques estan actuant dins dels marges que els permeten els contractes, “la reducció escandalosa dels volums d’aigua” –pràcticament el 70% en sis setmanes- és compatible amb les clàusules. En tot cas, ha recordat que aquest buidatge de pantans “no és raonable” i ha generat una “enorme preocupació social”. Ribera ha explicat que l’actuació de l’elèctrica és legal, però no ha posat en valor per què ho és, ni com pensa evitar que hi hagi un altre abús, més enllà de modificar la regulació.
Ha recordat a les elèctriques que amb aquesta actuació “no han demostrat en absolut empatia social” que és un factor que “cotitza a la borsa”. “Confio que aquest comportament es vagi corregint sense perjudici que el Gobierno adoptarà les decisions pertinents i està treballant en l’aplicació de l’article 55 de la llei d’aigües”, per “posar ordre” i evitar actuacions “indesitjables”.
Aquestes afirmacions demostren la poca voluntat del Gobierno de prendre partit en l’augment del preu en la factura de la llum i alhora, també donen a entendre el conjunt d’interessos que envolten l’energia. Denoten un estil polític que té en compte els interessos de les energètiques per governar. Qui sap si aquesta actitud, serà premiada a Ribera en un futur pròxim, mentre el preu de la llum segueix sense tenir aturador.