Què passa amb l’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya?
Bona part del món rural i molts ajuntaments del territori veuen amb preocupació l’APNB i demanen un debat seriós abans de la seva aprovació en el Parlament
L’APNB dependrà de Política Territorial, el Departament d’Agricultura perd capacitat de decisió, el món rural demana obrir la llei a les demandes del territori
La Generalitat de Catalunya vol impulsar la creació de l’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya (APNB) la missió de la qual encarregar-se de liderar la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l’estudi del medi natural de Catalunya, tant en l’àmbit continental com marí. L’objectiu és potenciar la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, amb criteris d’integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència.
A grans trets, l’APNB es convertiria en un ens regulador per al patrimoni natural, com ho són en altres àmbits l’Agència Catalana de l’Aigua o l’Agència de Residus de Catalunya i el govern argumenta que es tracta d’una reivindicació històrica d’entitats, administracions i organismes vinculats a la conservació de la natura a Catalunya.
Des de fa més de vint anys, ha aparegut en els programes i documents estratègics de diverses formacions polítiques i, si s’acaba conformant, Catalunya seguirà el model de França, que va crear la seva pròpia Agència per a la Biodiversitat el passat mes de gener. Ara el projecte està pendent de ser inclòs en l’ordre del de qualsevol plenari al Parlament. El projecte ha dividit internament el grups parlamentaris que donen suport al Govern, JuntsxCat i ERC, i podria suposar un desgast important en el territori.
El territori es mou per exigir aturar la llei i obrir el debat
El Consell d’Alcaldes de la comarca del Pallars Sobirà lamenta que no s’hagi comptat amb la participació i el consens del territori i denuncien que el tràmit parlamentari s’hagi engegat en ple estat. El 91% del territori del Sobirà quedarà afectat per les figures de protecció que dibuixa la nova agència.
Així doncs, els alcaldes ha acordat demanar al Govern de la Generalitat l’ajornament de la llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural i la Biodiversitat (APNB) en una ajustada votació: set alcaldes hi van votar a favor, sis van votar en contra i dos més es van abstenir.
En la resolució s’al·lega que aquesta nova agència significaria “més burocràcia” i la “imposició de noves i creixents limitacions” al desenvolupament econòmic i social del món rural i el Consell considera que la Proposició de llei no hauria de ser aprovada quan no s’ha demanat l’opinió de cap municipi ni entitat municipal descentralitzada del territori, que són “els propietaris de la major part dels terrenys forestals i de la totalitat dels comunals que conformen el medi natural de la nostra comarca”.
Més ajuntaments i entitats del territori s’expressaran en el mateix sentit en els propers dies, mentre el PSC, Comuns, Cs i PP callen veient com poden sucar vots entre els que es mostren emprenyats per la manca de diàleg per la creació de l’APNB que afecta principalment a votants de JuntsxCat, ERC i la CUP.
El debat resta encara obert, veurem com acabarà.