Els responsables dels Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) han fet una demanda molt clara als ajuntaments: que “no contribueixin a la desinformació i l’estigmatització” d’aquests centres amb decisions que “representen una vulneració dels drets de la infància i l’adolescència”.
Així s’ha expressat Fedaia, la plataforma que representa la majoria d’entitats gestores dels CRAE, després de les polèmiques declaracions de Jordi Sans, l’alcalde del PSC dels Pallaresos (Tarragonès), que no va saber justificar perquè ha frenat la tramitació del CRAE que havia d’obrir-se al municipi, al qual era contrari. L’associació també ha subratllat que, a parer seu, administracions, entitats i responsables públics tenen “l’exigència” d’obrir “espais de diàleg per informar” davant la “por i les actituds xenòfobes o d’exclusió”.
Fedaia recorda que els CRAE són institucions que vetllen, guarden i eduquen infants i adolescents dels 0 als 18 anys que han d’acollir-se a la tutela de l’Administració i que, per tant, formen part del sistema de protecció de la infància i l’adolescència en situació de risc. En aquest sentit, defensen que la funció deks CRAE és protegir els drets d’aquest sector de la població. Alhora, la plataforma subratlla que les entitats que acullen aquestes persones estan formades per professionals i educadors socials, que acompanyen i donen resposta a les seves necessitats educatives, assistencials i de desenvolupament personal.