El sector de la restauració afronta les noves restriccions aprovades pel Govern –limita l’aforament dels interiors al 50% i no permet taules de més de deu comensals- amb “resignació i preocupació”. “Tenim por del tancament”, afirma el propietari del restaurant La Villa de Sants, Alejandro Villa, destacant que els mesos nadalencs són uns dels més importants de l’any.
Els diferents negocis entrevistats per l’ACN afirmen que ja han patit cancel·lacions destacades i es mostren pessimistes davant l’arribada de possibles ajudes per part de l’administració que els ajudin a compensar pèrdues. “Crec que no arribarà res, perquè no hi ha diners per a tots”, assegura el propietari del restaurant Cabañeros, Xavi Calderón.
“Ens vam quedar una mica en xoc, perquè ens van avisar quan ho teníem tot preparat”, comenta la copropietària de la Masia del Rocxi de Barcelona, Daiana Salas, una de les múltiples empresàries que ha hagut de buscar solucions a correcuita davant l’anunci del Govern.
Segons explica Salas, estava previst que el restaurant estigués “tot ple” per aquestes dates. “Ara hem decidit fer dos torns”, comenta, per poder atendre totes les reserves. Malgrat tot, això obliga els clients a venir a hores determinades, una solució que “algunes persones no entenen”.
Villa també es troba en una situació semblant. “Les reserves s’han reduït un 30%; la gent té por per estar en un espai tancat o per les distàncies de seguretat”, comenta. “A més, molta gent ens cancel·la la reserva perquè són contactes estrets, i com que no hi ha PCR suficients, es confinen directament” afegeix.
El fet que les restriccions es comencin a aplicar en plenes festes de Nadal preocupa encara més al sector, ja que es tracta d’unes setmanes en les quals s’incrementa el nombre de clients. “Octubre i novembre són mesos molt fluixos, perquè la gent torna de vacances, els nens ja van a l’escola; per Nadal es tornen a omplir els restaurants”, destaca Villa.
El propietari del restaurant Cabañeros, Xavi Calderón, tampoc amaga la seva preocupació. “És com l’any passat; les informacions del Govern fan que la gent s’espanti i comenci a anul·lar taules”, explica. De fet, Calderón assegura que el seu local va començar a rebre cancel·lacions dies abans que s’anunciessin les noves restriccions.
Poques esperances amb les ajudes
El Gremi de Restauració de Barcelona va reclamar aquest dijous ajudes per 730 milions d’euros en ajudes directes per compensar les pèrdues derivades de les restriccions al sector. Malgrat tot, els diferents establiments es mostren pessimistes pel que fa a l’arribada de subvencions. “Fins ara ens han donat només un 20% del que necessitàvem; la resta t’ho has de buscar tu mateix”, explica Salas. “Si arriba alguna cosa serà benvinguda, però tinc molt poques esperances”, afegeix Calderón.
Per altra banda, Villa recorda que no hi ha cap mena d’ajudes per aplicar ERTO i es mostra preocupat pels desajustos de personal que apareixeran. “Ara ens sobra gent per treballar, què fem? Els acomiadem? Això no podem fer-ho gratis”, rebla. A més, demana que les ajudes arribin de forma més àgil per evitar tancaments. “Els restaurants que ja estan morts no es podran recuperar”, conclou.