El grup parlamentari de Junts ha entregat el migdia d’aquest dimecres, 30 de novembre, el decàleg amb les seves propostes de cara l’elaboració i negociació dels pressupostos del 2023. Les propostes de Junts es distribueixen en cinc grans eixos que consideren “claus”: desenvolupament econòmic, drets i cohesió social, llengua catalana, equilibri territorial i sobirania nacional. El secretari general del partit, Jordi Turull, defensa que són propostes “serioses, rigoroses i possibles”, que no s’han pensat des d’un biaix ideològic sinó que pretenen “ajudar a resoldre les dificultats i necessitats”, així com “reduir les desigualtats” i un “desenvolupament sostenible i la governança”.
Les propostes que Junts recull al seu decàleg
El decàleg recull una cinquantena de propostes en un document de 10 pàgines, al qual ha accedit El Nacional, resumides a continuació.
Una de les mesures que proposa Junts és una deflactació de l’IRPF, que suposaria una petita rebaixa a l’hora de pagar l’impost. Concretament, Junts proposa fer una deflactació del 3,5% a tots els trams de la tarifa, abaixar el tram autonòmic més baix al 10% (ara és d’un 10,5%) i incrementar els mínims personals (els ingressos que no tributen) un 7,5%. A la vegada, també vol una revisió de l’impost de successions perquè progressivament arribi als nivells de 2011, i més protecció fiscal en la successió d’empreses familiars. Algunes d’aquestes propostes xoquen frontalment amb les dels comuns.
En matèria energètica, aposta per accelerar la transició energètica amb pressupostos al petit comerç i autònoms per pal·liar els costos energètics, així com inversió per facilitar la transformació energètica de les empreses. En aquesta línia, els comuns proposaven desplegar massivament l’energia fotovoltaica a llars vulnerables i constituir una empresa pública d’energia.
Respecte del camp de desenvolupament econòmic, Junts creu que s’ha d’incentivar l’activitat econòmica. Així, vol impulsar econòmicament la recerca perquè l’R+D+I arribi al 2,2%, les polítiques digitals, invertir en equipaments universitaris i en l’estabilització del personal, o més facilitats administratives. Junts reitera la proposta de tirar endavant el polèmic Hard Rock a Vila-Seca i Salou.
A l’apartat de drets i cohesió social, el grup coincideix amb el Govern en el fet que s’ha d’actualitzar l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) incrementant-lo un 8’7% el 2023. Reclama un increment del 15% per a les polítiques socials d’habitatge, així com reduir les llistes d’espera de dependència o posar en funcionament, i dotar, l’Agència de Protecció Social. També reclamen, a l’apartat dedicat a la sanitat que es reforci amb increments dels pressupostos.
Una altra de les propostes, que a més ha despertat polèmica, és la de posar fi a l’infrafinançament de les escoles concertades incrementant els preus dels mòduls un 3%. Altres propostes són la d’impulsar noves places de formació professional, facilitar la creació de nous centres, i avançar en la gratuïtat de l’educació infantil.
En matèria de seguretat, els de Laura Borràs mantenen la creació d’una unitat específica dels Mossos d’Esquadra que posi fi a les “ocupacions delinqüencials”.
Dediquen una especial atenció a la llengua catalana, amb un pla d’acció que potenciï l’ús social del català. Per a fer-ho, proposen incrementar econòmicament els recursos per a l’impuls del català, dotar el Consorci de Normalització Lingüística de les infraestructures necessàries per fer polítiques, i incrementar el pressupost de la CCMA, el CAC i l’ACN. En l’àmbit de cultura, es limiten a demanar que es continuï avançant en el compromís de destinar-hi el 2% del pressupost.
L’últim eix és el d’equilibri territorial, on Junts defensa que és “necessari impulsar polítiques públiques per a repoblar el país”. Així, suggereix incentius fiscals als residents de pobles infrahabitats, fer un pla de xoc per garantir places de metges familiars als CAP de pobles amb menys densitat de població, o ampliar la T-Jove, entre d’altres.