La polèmica per l’eliminació d’un fragment del programa de TV3 ‘Briocheroes’, presentat pel Peyu i el Jair Domínguez, ha arribat al Parlament aquest divendres. Preguntada per diversos grups parlamentaris sobre la qüestió, la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, ha fet costat a la direcció de la televisió amb “les accions empreses” respecte un contingut que ha considerat “denigrant i molt masclista”. “És bo tenir un llibre d’estil i mecanismes perquè es controlin aquests continguts”, ha valorat. Al seu torn, el director de TV3, Vicent Sanchis, ha insistit que aquest no és un cas de censura sinó d’un mecanisme habitual de “supervisió de continguts” davant d’un “excés de la sàtira”.
Llorach ha exposat que escoltades “totes les explicacions” del director de TV3 sobre la qüestió, el Consell de Govern reunit el dimecres passat va “valorar positivament les accions empreses amb aquest contingut”. Llorach hi ha afegit que des de la direcció de l’ens públic es dona suport a la decisió presa de no emetre el fragment de la polèmica, en la mesura que era, al seu parer, “denigrant i molt masclista”.
Llorach ha posat en valor l’existència d’un llibre d’estil i de mecanismes que evitin precisament que un contingut així “hagi estat emès”. Són els mecanismes a què s’ha referit també Vicent Sanchis per tornar a justificar l’eliminació del fragment abans de la seva emissió (a través del canal de Youtube, doncs aquesta temporada encara no s’emet en antena). “A vegades l’excés de sàtira pot fer mal i aleshores tenim els nostres propis mecanismes per regular el contingut, cosa que no té res a veure amb la censura”, ha defensat Sanchis, que també ha relatat que “de discussions sobre continguts n’hi ha cada dia”, però que “el que no havia passat és que sortís a la llum pública”.
En tot cas, el director ha deslligat aquest episodi de decisions sobre el futur del programa. “Crec que hem trobat una fórmula que funciona, un format i una gent que, malgrat alguns excessos, va bé. No tinc la sensació d’haver creat cap monstre”, ha respost el periodista a preguntes de VOX. “Què farem amb ells? Doncs cerciorar-nos que responen al llibre d’estil i a criteris més o menys sensats. No només en aquest cas sinó en tots hi ha una supervisió de continguts per si en algun moment es trenca una d’aquests regles plantejades”, ha informat.
El grup parlamentari del PSC ha demanat que ‘Bricoheroes’ es retiri. “No pot seguir en antena i ells no poden seguir sent col·laboradors de tv3”, ha manifestat la diputada Beatriz Silva Gallardo. Nacho Martín Blanco, de Ciutadans, també ha sol·licitat a la CCMA que es plantegi la continuïtat de col·laboradors que “atien l’odi i la confrontació”. Blanco ha concedit a la direcció de TV3 l’exercici de “lucidesa” de no haver permès l’emissió del fragment.
Un nou TV3 a la carta
En la mateixa comissió, el director de Catalunya Ràdio i Mitjans Digitals de la CCMA, Saül Gordillo ha avançat que estan treballant en la renovació del web de TV3 a la carta, amb “una fórmula més semblant” una plataforma de continguts audiovisuals a demanda. “Per ser competitius necessitem continguts digitals potents, lineals o no, una plataforma digital robusta tecnològicament i una gran experiència d’usuari”, ha exposat Gordillo abans de reclamar un “pressupost exclusiu” per finançar aquesta nova plataforma.
D’altra banda, el director de Catalunya Ràdio també ha celebrat la recent concessió d’un Premi Ondas al programa ‘Crims’. “És el primer que rebem en solitari després d’onze anys; ha aixecat l’ànim de la casa”, ha confessat Gordillo. Pel director, el reconeixement és un “reflex” de l’aposta de l’emissora per l’entorn digital, amb el precursor podcast ‘Tor. Tretze cases i tres morts’, o el recent ‘La torre de vidre’, una nova sèrie de ficció amb àudio immersiu.
No hi haurà increment de 52 milions
Així mateix, la presidenta en funcions ha avançat que el Departament de la Presidència del Govern ja els ha fet arribar que el proper pressupost de la CCMA no podrà incrementar-se en els 52 milions que la corporació ha sol·licitat, i que en tot cas l’augment “només arribarà” per fer front a la part salarial. “No tornarem a disposar de diners pel sector audiovisual”, ha lamentat.
D’altra banda, Llorach ha lamentat avui que TV3 no ha rebut cap assignació encara de la convocatòria per a projectes d’impuls a l’audiovisual oberta pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital en el marc dels fons europeus Next Generation. A diferència de TVE, “que ha rebut 20 milions”, s’ha queixat. “Estem treballant amb la FORTA per tenir-hi accés”, ha comentat Llorach sobre el finançament de 9 projectes “que tenen cabuda en els eixos definits pel govern espanyol pels fons Next Generation”, i que ha xifrat en una inversió de 49 milions d’euros.