L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat que “la força de Catalunya que s’ha anat recuperant ara torna a estar en perill de ser pressionada en sentit negatiu” i ha cridat a “recuperar la voluntat de tirar endavant”. “Cal que fem un nou esforç”, ha expressat. Pujol ha participat en l’acte de presentació del llibre ‘Des dels turons a l’altra banda del riu. Entre l’acció i l’esperança’, que recull els articles que va escriure des de la presó entre el 1961 i el 1962. Una sala plena de gom a gom a la llibreria Ona, entre els quals hi havia l’expresident Artur Mas o els consellers Joaquim Nadal i Carles Campuzano, l’ha rebut amb un gran aplaudiment.
A més de Mas, Campuzano i Nadal hi havia els exconsellers Jaume Giró, Victòria Alsina, Lourdes Ciuró, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez, Santi Vila o l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert, entre molts altres. També han acompanyat Pujol alguns dels seus fills.
“No estic en les millors condicions, i ara menys perquè m’he deixat les ulleres”. Així ha començat la intervenció de Pujol en l’acte de presentació del llibre, després d’haver rebut un gran aplaudiment en una sala d’actes on no cabia ni una agulla i plena de cares conegudes. “Tinc noranta-tres anys i de vegades la gent m’ha d’ajudar a escriure. Soc un home gran, molt gran, però estic aquí i estic content d’estar aquí, d’estar amb vosaltres. Com a defensor de l’esperança penso que tenim motius per refermar-la”, ha expressat Pujol, que ha interromput diverses vegades el seu discurs per a reprendre el fil.
Pujol explica que el llibre “parla de gent vella” però ha remarcat alhora “recull la vella energia i la vella il·lusió”. L’expresident de la Generalitat ha explicat que d’ençà de la guerra civil “entre el dolor i l’esperança” han intentat “refer el país amb gent molt diversa” i que això s’ha de mirar ara “amb orgull i satisfacció”. Amb tot, ha admès que de vegades el “tempta” la tristesa, però que nota que “el país està viu, i això ha de donar esperança, que ha de ser la base de l’acció”. L’expresident també ha cridat a treballar per la identitat del país i perquè hi hagi consciència de país. Ha reconegut que aquesta no és una tasca fàcil, però que “segur” que Catalunya se’n sortirà.
Durant l’acte, amb Joan Sala, Joan Safont i Montserrat Dameson, han repassat la figura i alguns dels “grans moments” de Pujol, com ara els fets del Palau amb el ‘Cant de la Senyera’, que un grup ha interpretat. “El discurs no m’ha sortit bé”, ha acabat dient Pujol. Després de l’acte, que ha durat gairebé una hora i mitja, Pujol ha estat uns 40 minuts més signant llibres.
Aparicions de Pujol
Després d’haver patit un ictus isquèmic al setembre de l’any passat, pel qual va ser intervingut d’urgència, Pujol ha fet diverses aparicions davant dels focus mediàtics després d’un temps sense fer-ho un cop va esclatar l’escàndol pels diners amagats a Andorra. El juny del 2021 l’Audiència Nacional va decidir enviar a judici la família per organització criminal.
La setmana passada va assistir a l’acte de presentació de la candidatura de Xavier Trias (Junts) per a l’alcaldia de Barcelona. Abans, el 13 de desembre, va assistir a l’acte del 90è aniversari del Parlament, on va seguir el ple solemne des de la tribuna de convidats, mentre que la resta d’expresidents de la Generalitat i del Parlament es van situar a els llotges reservades per a les autoritats.
‘Des dels turons a la banda del riu’
‘Des dels turons a l’altra banda del riu’ és el primer llibre escrit per Jordi Pujol, des de la presó els anys 1961 i 1962, i en recupera fragments perduts i diaris inèdits. Ara l’ha reeditat l’editorial Comanegra. El llibre va aparèixer per primera vegada l’any 1978, quan Pujol ja havia fundat Convergència Democràtica de Catalunya. Per a aquesta edició, el periodista cultural Joan Safont ha recuperat alguns fragments del llibre que no havien sortit a la llum, a més d’altres escrits de presó i els textos que van condemnar Pujol: la seva campanya contra Luis de Galinsoga i la declaració amb què s’inculpava davant del Consell de Guerra.