El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha assegurat aquest divendres que “Estònia és una república digital” i Catalunya “també ho vol ser”. Puigneró ho ha manifestat, en declaracions a l’ACN, després de reunir-se amb l’expresident d’Estònia i actual professor de Stanford, Toomas Hendrik Ilves a la Llotja de Mar. Puigneró ha explicat que la reunió amb l’expresident “ha pivotat sobre molts projectes relacionats en com avançar digitalment”. Segons el conseller, “Estònia és un mirall, és un estat que es va independitzar de la Unió Soviètica i des de llavors no ha parat de créixer i és un estat avançat digitalment i socialment” i “un model a seguir per a Catalunya”.
La trobada s’ha dut a terme en el marc del congrés internacional Democracy4All – Blockchain for Governance (D4A) que porta a Barcelona conferenciants d’arreu del món, entre els quals Henrik Ilves, per presentar i debatre sobre experiències en e- voting, e-democracy i e-governance. De fet, Toomas Hendrik Ilves va concebre i implementar el projecte pioner d’e-Estonia des de la presidència del govern.
Puigneró ha manifestat que el gran projecte d’Estònia és el seu model d’identitat digital i ha indicat que Catalunya està impulsant un model diferent perquè el d’Estònia es basa “en una tecnologia més antiga. Nosaltres estem treballant en un model d’identitat digital autosobirana. La identitat és un dels pilars de qualsevol nació digital i Catalunya no hi renunciarà”.
El conseller ha assegurat que quan es pensa en un “estat català del futur” s’ha d’avançar “cap una nació digital” i això, segons Puigneró, és “imprescindible si es vol ser un estat com Estònia”.
Per la seva part, Toomas Hendrik Ilves ha explicat que molts països i governs estan interessats en la digitalització. Ha recordat que va donar consells al govern grec en digitalització i en molts països de Llatinoamèrica. L’expresident d’Estònia ha valorat positivament els avenços de Catalunya en aquest sentit.
Congrés
A més de Toomas Henrik Ilves, participen al congrés Leonardo Gammar, fundador i director general de la plataforma suïssa de vot electrònic AGORA; Renata Baião, jutgessa del Tribunal de Justícia de Sao Paulo i membre de l’Institut de Blockchain del Brasil; el jurista californià Gordon H. Einstein, fundador del despatx d’advocats CryptoLaw Partners, així com l’empresari Valentin Preobrazhenskiy, impulsor del Fòrum Econòmic de Blockchain LaToken. Democracy4All comptarà amb diferents representants del Govern com Puigneró, però també Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia Digital; i Ismael Peña, director general de Participació Ciutadana.