Els serveis jurídics del Parlament Europeu han fet un informe en què asseguren que el líder de JxCat, Carles Puigdemont, hauria de recollir l’acta físicament a Madrid per esdevenir eurodiputat. El text, que ha encarregat el president de la cambra, Antonio Tajani, també assegura que la immunitat europea “només comença amb el mandat” parlamentari i que, en el cas de Puigdemont, “els fets es van produir abans de l’inici del mandat europeu i hi ha procediments nacionals pendents”.
Segons apunta, l’article 244 de la LOREG que parla del jurament davant de la Junta Electoral “a la pràctica” s’ha “entès com la necessitat de la presència física del candidat a Madrid”. L’informe (que no seria decisori) conclou que “un candidat amb una ordre d’arrest nacional a Espanya pot presentar-se a les eleccions europees a Espanya” i que “la seva presència a Madrid es requereix per prometre la Constitució espanyola [malgrat que existeixen precedents en què no ha estat així] i ser inclòs a la llista comunicada per les autoritats espanyoles al Parlament Europeu”. Afegeix que si Puigdemont fos arrestat en el moment d’intentar agafar l’acta, “les autoritats judicials espanyoles encara podrien donar-li permís per jurar el càrrec”.
Una notícia a la qual ha reaccionat el mateix Carles Puigdemont, repiulant una publicació del Director General de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, on acusa Tajani d’estar “obsessionat contra Puigdemont” perquè “treballa per a l’Estat espanyol”. Segons ha avançat Nació Digital, a més, Puigdemont té dos informes de dos equips jurídics diferents que avalen la seva immunitat si és eurodiputat.
Veig que @Antonio_Tajani també ha llegit l’editorial d’El País. https://t.co/yBQOPnM6J3
— Carles Puigdemont (@KRLS) 17 d’abril de 2019
Altres personalitats de la política catalana també han reaccionat a la notícia, com el vicepresident primer del parlament, Josep Costa, que ha piulat un fragment de l’informe Donnez. Es tracta d’un informe del 1986 de la cambra comunitària per quan es parla d’immunitat i que interpreta que aquesta és efectiva des de la proclamació dels resultats d’unes eleccions europees. “Digui el que digui Antonio Tajani, que no sembla una figura neutral en aquesta discussió, el Parlament Europeu interpreta des del 1986 (informe Donnez), que la immunitat parlamentària té efecte des del moment que un diputat és proclamat electe”, ha recordat Costa.
Digui el que digui @Antonio_Tajani, que no sembla una figura neutral en aquesta discussió, el Parlament Europeu interpreta des del 1986 (informe Donnez), que la immunitat parlamentària té efecte des del moment que un diputat és proclamat electe. pic.twitter.com/0PCbSkl3ok
— Josep Costa🎗 (@josepcosta) 17 d’abril de 2019