Carles Puigdemont ha mostrat un dels deures pendents de l’Estat espanyol. En detall, ha explicat quina és la producció energètica d’Escòcia i n’ha destacat les seves virtuts. Puigdemont ha afirmat que el procés de transformació energètic en el qual està sotmès el país de Regne Unit està permetent “l’articulació d’un sistema energètic que descarbonitza i alhora permet sobiranitzar-se”.
Així, ha exposat un dels possibles models a seguir, ja que en el primer trimestre han aconseguit suficient energia per satisfer “dues vegades” les llars del país. Mostrant que el canvi tecnològic és possible. Espanya és un dels països en l’àmbit mundial que tenen un major potencial pel que fa a la producció d’energia renovable. De fet, tant en l’eòlica com en la solar, Espanya podria haver-hi invertit. Cal recordar, però, que part d’aquest retrocés podria ser causat per l’impost al sol que va legislar l’executiu de Mariano Rajoy, un partit en el qual alguns dels seus membres han tingut alts càrrecs amb elèctriques.
Val a dir que la transició cap a les energies renovables també ha afectat Catalunya, que no ha progressat suficientment, perquè no s’ha fet una aposta amb les dimensions que mereix. L’avenç insuficient d’aquest sector pot ser degut a causa que la regulació de l’àmbit no ha progressat i, per tant, no ha possibilitat aquesta tipologia de negocis. Indubtablement, la producció energètica és un dels punts clau pel futur català, ja que una gran quantitat de sectors econòmics en depenen.
Escòcia avança en la producció d’energia eòlica i en l’articulació d’un sistema energètic que descarbonitza i alhora permet sobiranitzar-se. En el primer semestre ha produït suficient energia eòlica com per satisfer dues vegades la demanda de totes les llars del país. https://t.co/TWfxbfGf6o
— Carles Puigdemont (@KRLS) August 23, 2021