El president Carles Puigdemont ha comparegut aquest migdia a la sala de premsa del Parlament europeu, acompanyat de Toni Comín i Clara Ponsatí, per valorar el resultat de la votació que els ha fet perdre la immunitat parlamentària. Puigdemont ha agraït “el suport de tots els col·legues que s’hi han oposat”. “El nostre equip, en total desigualtat de mitjans, ha fet una molt bona feina com ho constata la forta oposició a la decisió que s’ha adoptat avui”, ha dit. Per Puigdemont “nosaltres perdem la immunitat però el Parlament europeu hi perd molt més; ha perdut la democràcia europea”. Ha ressaltat el fet que la ministra d’Exteriors espanyola, aquest mateix matí hagi comparegut per valorar la decisió de l’eurocambra, que creu que és una demostració més que a Espanya “no hi ha divisió de poders”. I ha afegit que es persegueix la dissidència per motius polítics. En aquest sentit ha anunciat que recorreran al TJUE, que “és l’únic que pot reparar el dany fet a la democràcia europea”. A més ha destacat que hagin “esperat a saber aquets resultats per anunciar la retirada del tercer grau als presos polítics”
Puigdemont ha subratllat que han rebut el suport d’eurodiputats de totes les famílies polítiques de l’eurocambra, però sobretot de les esquerres, quan se li ha preguntat pel suport d’alguns eurodiputats de grups d’extrema dreta. Puigdemont creu que la pregunta és si el PSOE, el PP i Cs se senten còmodes votant amb Vox, que és qui s’ha querellat contra els exiliats: “A Pedro Sánchez l’incomoda anar del bracet de Vox?”.
“La posició de Podemos no és cap novetat i és d’una extremada coherència”, ha dit Puigdemont. “Podemos no està d’acord amb el procés d’independència però sí en una situació política i estar en contra de la persecució de la dissidència”, ha argumentat. El missatge que s’envia avui és: “hem perdut la immunitat però a quin preu per a la Unió Europea?”, aquesta és la qüestió. Conclou que la solució “és que la justícia espanyola s’apropi a Europa i no a l’inrevés”.
Toni Comín ha expressat que “no és un bon dia per la democràcia europea” però ha destacat que el el 42% dels eurodiputats ha dit: “així, no”. “Aquest suplicatori tot i haver-lo perdut és una victòria política perquè ens ha permès avançar en el coneixement de la causa catalana i en el suport que tenim. Tenim més suports ara que abans i, per tant, podem parlar de victòria política”. Clara Ponsatí s’ha referit al jutge Llarena i la seva estratègia, que ja es coneixerà, però ha recordat la sentència belga que va ser claríssima a l’hora de denegar l’extradició de Lluís Puig. “Veurem què vol preguntar al TJUE”, ha dit. Ponsatí ha dit que ara és resident a Bèlgica i no a Escòcia on es va cursar la seva euroordre de detenció i caldrà veure si el seu cas es deriva ara a la justícia belga.