El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) s’ha pronunciat aquest dimecres, 5 de juliol, sobre l’aixecament de la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per part del Parlament Europeu, que els eurodiputats de Junts van denunciar davant el TGUE. Malgrat l’optimisme i la confiança que la sentència seria favorable, finalment el TGUE ha decidit rebutjar les dues demandes interposades pels eurodiputats de Junts. Així i tot, la sentència no és ferma i tots tres han anunciat que la recorreran davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Amb la desestimació de les demandes, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín perden la immunitat com a eurodiputats, i Pablo Llarena es frega les mans.
El TGUE s’ha pronunciat aquest matí sobre dues demandes. La primera és la que van interposar Puigdemont i Comín contra la decisió que va prendre l’aleshores president del Parlament Europeu, David Sassoli, de no defensar la seva immunitat com a eurodiputats el desembre del 2019, poc després que el Tribunal Suprem dictés les terceres euroordres, a la vegada que denunciaven l’aixecament de la immunitat que l’Eurocambra va aprovar el març del 2021. La segona demanda buscava esclarir en quines condicions els tres eurodiputats de Junts podien mantenir la immunitat i què implica realment perdre aquesta protecció parlamentària.
Després del tercer intent de Llarena per extradir els polítics independentistes a l’exili, els eurodiputats de Junts van denunciar davant la justícia europea que el procés pel qual se’ls va aixecar la immunitat el 2021 no va ser imparcial i va estar ple d’irregularitats, a més de ser una sol·licitud del Suprem, que no era un òrgan competent per emetre el suplicatori. Tanmateix, el TGUE ha desestimat tots els motius formulats pels eurodiputats, en particular les seves al·legacions segons les quals l’Eurocambra va negar que el suplicatori intentés danyar l’activitat parlamentària dels tres independentistes, i també rebutja les queixes per la suposada falta d’imparcialitat de la cambra.
En aquests moments, Llarena persegueix Puigdemont i Comín acusant-los de malversació i desobediència, mentre que a Ponsatí només l’acusa de desobediència, arran de la implicació de tots tres en el referèndum de l’1-O. La reforma del Codi Penal pactada entre ERC i el Govern espanyol va derogar la sedició, i fruit d’això, el passat gener el Suprem va reformular la causa del ‘procés’ per tal de mantenir la persecució. Llarena també va decidir deixar sense efecte les euroordres contra ells, però no va retirar les ordres de detenció nacionals.