L’eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha alertat del “perill” del programari espia Pegasus i la “manca de control” que hi ha avui dia sobre el seu ús. “El programa pot ser utilitzat pels estats, però no hi ha cap prova que demostri que pugui ser objecte de control, i això és la base de l’amenaça”, ha afirmat en el debat de les esmenes de l’informe que prepara el comitè de l’Eurocambra sobre l’ús de Pegasus a la UE. Per la seva banda, PSOE, PP, Cs i Vox han presentat esmenes per rebaixar o qüestionar l’espionatge a l’independentisme català.
Puigdemont ha replicat als grups conservadors que la seguretat nacional “no pot ser la coartada” per facilitar “l’ús sistèmic i sense control” de programes d’espionatge i ha reiterat que ‘softwares’ com Pegasus “no són compatibles amb la carta dels drets fonamentals de la Unió Europea”. Malgrat tot, veu l’informe com “un raig d’esperança” per a tots aquells ciutadans “preocupats per la salut de la UE”.
En la mateixa línia que Puigdemont s’han expressat membres de grups com els Verds o The Left, molt crítics amb les postures dels partits més conservadors. La portaveu dels Verds, Hannah Neumann, ha remarcat que l’ús de programes d’espionatge a la Unió Europea està “fora de control” i ha lamentat la manca de cooperació per part de diversos estats en la investigació de l’escàndol. En aquest sentit, ha defensat la necessitat que existeixi una moratòria per a l’ús d’eines com Pegasus fins que no existeixi una legislació “clara”.
L’excusa de la seguretat nacional
Si bé diverses formacions conservadores han defensat l’ús il·legítim de ‘software’ d’espionatge, també han argumentat que cal preservar la seguretat nacional. “No podem demanar una moratòria a la vigilància”, ha assenyalat el portaveu dels populars, Vladimir Bilcik, qui ha defensat que aquests programes s’han de poder utilitzar “en casos concrets”.
Des del grup socialista també han apuntat en la mateixa direcció, remarcant que cal “trobar un equilibri” entre preservar la seguretat nacional i el respecte als drets individuals. En el debat, a més, també s’ha parlat de no posar tots els estats al mateix sac. Així ho ha defensat el portaveu del grup S&D, Ignacio García del Blanco, qui ha apuntat que casos com els de Polònia o Hongria són molt més severs que la situació a Espanya.
Per altra banda, el portaveu i eurodiputat de Cs, Jordi Cañas, ha posat en dubte la veracitat del darrer informe presentat per la ponent, argumentant que partia d’unes idees “prefixades”. “Quan un confon la veritat amb les idees que defensa, cal veure que són coses diferents”, ha dit. “Les recomanacions parteixen d’una manca de rigor, i a través de les esmenes intentarem distingir allò que és fàctic i veraç de l’especulació”, ha afegit.