Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Primera querella contra dos mossos per mentir contra periodistes en judicis per aldarulls a Barcelona

Les entitats que han impulsat la querella engeguen també la campanya 'Prou Mentides Policials'

|

- Publicitat -

El Grup de Periodistes Ramon Barnils, el centre per a la defensa dels drets humans Irídia i Mèdia.cat han engegat aquest dijous una campanya, amb el suport europeu de Free Press Unlimited, titulada ‘Prou Mentides Policials’. La campanya arrenca amb la presentació d’una querella contra dos mossos d’esquadra per acusació i denúncia falsa i fals testimoni. Un dels agents va mentir en els judicis del fotoperiodista Isidre Garcia Puntí i del periodista Jesús Rodríguez. A més, en aquest darrer procediment, l’altre agent, sergent, va corroborar aquella versió dels fets sabent que era falsa. A més dels delictes, l’actuació dels agents ha implicat vulneració del dret a la informació que hauria de garantir-se, encara més, en context de protesta.

Publicitat

Per primera vegada es denuncien dos agents del cos dels Mossos d’Esquadra per les seves suposades mentides en contra de dos periodistes. Si bé en aquest cas s’ha aconseguit interposar una querella, els grups impulsors asseguren que “es posa en evidència que és un fet excepcional davant l’opacitat i la dificultat a l’hora de poder identificar i denunciar casos com aquest”.

Per aquest motiu s’inicia la campanya “#ProuMentidesPolicials”, per denunciar públicament i visibilitzar que aquests dos casos no són únics sinó que exemplifiquen alguns dels obstacles amb què topen els professionals de la informació en l’exercici de la seva feina.

A més de denunciar la repressió i els impediments contra els professionals de la informació mentre cobreixen protestes ciutadanes, la campanya vol evidenciar la manca de mecanismes de control vàlids i de rendició de comptes, denunciant la desprotecció dels periodistes a l’Estat espanyol. Per això s’assenyala directament la presumpció de veracitat de què gaudeixen els agents policials i es posa el focus en l’obstrucció a periodistes durant l’exercici de la seva feina. Uns obstacles que es troben emparats, per exemple, per la Llei Mordassa.

#ProuMentidesPolicials té la voluntat de ser una campanya sostinguda en el temps per continuar reflexionant sobre els diferents tipus de traves, impediments i violència a què es veuen exposats els professionals de la informació, especialment en el context de les mobilitzacions al carrer.

En els dos casos que ara arriben al jutjat, el comunicat assegura que els agents van mentir sobre uns fets que van passar durant el desallotjament del Banc Expropiat. Els fets denunciats van passar l’any 2016, en el context del desallotjament del Banc expropiat, un centre social okupat del barri de Gràcia de Barcelona. La quarta nit de manifestacions, en una càrrega, un agent dels Mossos d’Esquadra va abandonar el cordó policial i va agredir amb el bastó policial al periodista Jesús Rodríguez, que cobria els fets per ‘La Directa’. A l’hospital li van diagnosticar una lesió a la cama i una fractura al dit de la mà. Tal com va confirmar la sentència de l’Audiència de Barcelona, l’agressió va ser gratuïta i amb un ús de la força que no estava justificat.

Et pot interessar  Irídia i Òmnium Cultural denuncien les tortures que les germanes Serra van patir a Via Laietana entre 1977 i 1982

El testimoni de set periodistes va contradir la versió del mosso. L’any 2021 l’antiavalot va ser condemnat a dos anys de presó i dos anys d’inhabilitació, la suspensió per a l’exercici de l’activitat policial i a una indemnització de més de 7.000 euros.

En la mateixa actuació policial, a un altre agent de la Brimo se li va trencar el tendó d’Aquil·les. Un any i mig més tard, el setembre de 2017, el fotoperiodista Isidre Garcia Puntí va ser acusat de llençar una tanca contra l’agent, provocant-li la lesió. El lletrat de la Generalitat de Catalunya, exercint l’acusació particular, demanava una condemna de quatre anys de presó i 69.000 euros d’indemnització pels fets. La sentència ferma del jutjat penal número 5 de Barcelona va considerar provat que “es pot assegurar que (la tanca) no va ser agafada directament per ningú ni llançada contra ningú”. També va concloure que era més probable que la lesió s’hagués produït per la patologia prèvia que ja tenia el lesionat. Tres anys més tard dels fets, el fotoperiodista va quedar absolt.

En el judici per les lesions del periodista Jesús Rodríguez (2021), l’agent de Mossos d’Esquadra va declarar que aquell dia un fotoperiodista va llançar una tanca que li va causar una lesió al tendó d’Aquil·les. Ho va fer sabent que hi havia una sentència absolutòria ferma per a Isidre Garcia Puntí, que considerava provat que ni ell ni ningú va llançar-li cap tanca. En el judici també va declarar un sergent de Mossos d’Esquadra que va confirmar aquests fets. Ambdós agents declaraven sota jurament o promesa de dir la veritat.

Segons les entitats, el sergent, que era el superior jeràrquic en tots dos casos, va mentir al judici de Jesús Rodríguez, afirmant fets que quedaven rotundament descartats en la sentència del cas de l’Isidre Garcia. Les imatges enregistrades per periodistes en el desallotjament del Banc Expropiat van ser clau per demostrar la innocència de l’Isidre Garcia i per tirar endavant l’acusació contra l’agent que va lesionar Jesús Rodríguez.

Tant la querella com el conjunt de la campanya compten amb el suport de Free Press Unlimited, una organització internacional que treballa per la llibertat de premsa i per aconseguir un periodisme independent i una informació accessible per a tothom. L’organització defensa que l’accés a la informació, els mitjans independents i la llibertat de premsa són clau per a la ciutadania i les organitzacions que lluiten contra les desigualtats. I consideren que els mitjans de comunicació han d’informar de manera independent i fent possible el debat públic per tal de contribuir a un canvi positiu per a la societat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut