Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025
Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025

Primer Sant Jordi laborable després de la pandèmia: 7 milions de roses i 1,9 milions de llibres

La diada, però, arriba precedida de polèmica pel copagament de parades impulsat pel Gremi de Llibreters

|

- Publicitat -

El Sant Jordi torna aquest any a una celebració entre setmana i encara la festa amb una única preocupació, el temps. El sector editorial espera repetir les xifres de l’any passat, amb 1,87 milions de llibres venuts i 24 milions d’euros facturats la setmana de la diada. Els majoristes de Mercabarna-flor preveuen distribuir set milions de roses, amb vendes un 20% superiors a l’any passat. Adverteixen, però, que serà el darrer amb producte local i que la majoria de les roses arribaran de Colòmbia, l’Equador i els Països Baixos. La diada arriba precedida per la polèmica, amb un copagament impulsat pel Gremi de Llibreters d’entre 100 i 480 euros per parada –en funció de la mida i de si s’és agremiat- a les zones professionals delimitades.

Publicitat

El col·lectiu contrari al pagament va denunciar “un procés d’externalització i privatització” de la diada i van apostar per un Sant Jordi popular. Ibai Sans, de l’editorial Descontrol, és un dels seus portaveus i explica en una entrevista amb l’ACN que San Jordi “hauria de ser de tothom i per a tothom sense que hi hagi mans obscures i privades que ho gestionin”. Alhora, lamenta que aquest any Sant Jordi serà menys “de tots” per la decisió del Gremi.

Per una banda, diu Sans, la mesura exclou a tots aquells que no poden pagar i per l’altra, els que no són professionals del sector, és a dir, a molts col·lectius i entitats, més enllà de llibreries i editorials, que sortien al carrer a mostrar el que feien i que “amb aquest model no tenen l’oportunitat de seguir fent-ho”. “L’excepcionalitat que tenia el dia de Sant Jordi és que donava veu a molta gent que aprofitava per explicar què fa durant l’any”.

Sans fa èmfasi en què els Sant Jordi anteriors a l’any 2020 les despeses associades eren zero i que aquestes les assumien cadascuna de les entitats o les persones que anaven a posar la parada a les Rambles. “Portaves una taula i cadires i no feia falta ni llum”, indica. Defensa que el copagament no hauria de ser el model que s’imposés, sinó que tot hauria de ser gestionat per l’administració pública perquè “al final s’està ocupant l’espai públic”.

Alhora, el portaveu lamenta la falta de transparència en els contractes signats i apunta que estudien la possibilitat de dur a terme accions legals contra la Cambra del Llibre i Ajuntament de Barcelona per falta de transparència. “És una cosa que s’està estudiant i no tenim clar si tirar-ho endavant o no”. Sans forma part de l’editorial Descontrol i enguany, apunta, participaran “en espais de construcció de Sant Jordi popular a diversos barris de Barcelona Gràcia i Sant Antoni”, lluny, però, de Passeig de Gràcia. Explica també que hi haurà col·lectius de Barcelona i de fora de la capital catalana que tindran llibres de Descontrol.

El gremi reconeix que s’ha comunicat “malament”

Barcelona manté aquest Sant Jordi les àrees professionals delimitades i recuperarà la totalitat de la Rambla. Després de la pandèmia i de l’atemptat terrorista de 2017, els organitzadors han garantit un nou model més esponjat que oferirà parades de llibres, floristeries i entitats de barri fins al Centre d’Arts Santa Mònica. A tot Barcelona hi haurà 425 parades de roses i llibres i 3.356 metres d’oferta en zones professionals.

Des del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, ha reconegut que s’ha comunicat “malament” l’inici del copagament a les parades de la zona professional de Barcelona i defensen que fa més d’un any que tenien clar el pas al copagament. Al seu parer serà un espai “bo” per als paradistes i per als visitants perquè en estar més separat hi ha un major accés i sortida. Del Arco ha explicat que aquest 2024 serà el quart cop que s’organitza la zona professional al passeig de Gràcia i que el nombre de parades no ha parat de créixer en els últims anys. “De 190 professionals a Barcelona, s’ha passat a 435. És un èxit que es retroalimenta perquè cada vegada hi ha més parades i més gent”, ha argumentat. Alhora, insisteix que no és una taxa, sinó un “copagament de serveis”.

El cost, d’entre 80 i 100 euros per cada sis metres de parada (si s’és membre d’algun gremi), serveix per tenir electricitat, un servei de regidoria que controli el flux de persones i uns espais delimitats per cada participant d’acord amb els cossos d’emergència. Del Arco ha negat que Sant Jordi perdi el caràcter popular que l’identifica i ha recordat que a Barcelona hi ha previst 7.000 espais per muntar parades de forma gratuïta. “La ciutat no notarà cap diferència”, ha apuntat. “A l’espai professional hem passat de ser 197 parades quan no es pagava a 330 quan es paga. No s’ha fet fora a ningú ni s’exclou, no hi ha cap discriminació”, ha conclòs.

Un Sant Jordi amb xifres com les del 2023

En la mateixa entrevista, Del Arco ha recordat que es fixen com a objectiu pel Sant Jordi de 2024 “igualar” les xifres de vendes de 2023 “que van ser molt bones”. “Estem en una època d’incertesa però el clima ho marcarà tot. Si fa un dia esplèndid les xifres poden ser millors que les de l’any passat. En canvi, si plou, baixarem una mica. El que notem és molta il·lusió”, ha apuntat.

Un any més, del Arco ha explicat que entre quatre i cinc dies abans de la diada han notat un augment “exponencial” de vendes amb aquelles persones que s’avancen a Sant Jordi perquè volen evitar les aglomeracions. “El Sant Jordi és un dia especial perquè no mires un llibre per a tu, si no per a una altra persona, el que penses que li farà il·lusió”, ha apuntat.

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona mantenen la subvenció

Des de la irrupció de la pandèmia, el Sant Jordi s’organitza a Barcelona en dos formats. D’una banda, el gruix de la ciutat manté el sistema d’organització tradicional i qualsevol establiment pot demanar una llicència per instal·lar una parada de manera lliure i gratuïta. En total, es posen a disposició de qui vulgui parada un total de 7.000 llicències de parada per a llibres i roses repartides per tota la ciutat. També es donen llicències sense cost als professionals del llibre i la rosa, com també als forners, per posar parada davant del seu establiment.

Com a novetat després de la covid, la diada compta també amb un conjunt d’espais professionals delimitats que es reserven als professionals del llibre i de la rosa. Són els casos, per exemple de les Rambles, el Passeig Lluís Companys i la Superilla literària de l’Eixample, que gestiona directament la Cambra del Llibre. El cost de l’organització d’aquest espai és aproximadament de 245.000 euros, ja que calen planimetries, generadors d’energia o tanques, per exemple, un cost que fins ara han assumit principalment la Generalitat (175.000 euros) i, en menor mesura, l’Ajuntament de Barcelona, que n’hi aporta 30.000 euros, més uns 70.000 euros més aproximadament de manera indirecta pel reforç de personal. La resta (40.000 euros) és responsabilitat de la Cambra del Llibre, que per mantenir el model professionalitzat, ha decidit fixar un sistema de copagament. La festa continuarà comptant amb l’aportació pública de les darreres edicions.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut