Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Presentació a Moià del llibre “Lligar-se bé les espardenyes. Solucions rurals als reptes globals”

|

- Publicitat -

Demà diumenge, a les 19h a l’Auditori Sant Josep presentació del llibre “Lligar-se bé les espardenyes, solucions rurals als reptes globals.” Amb el seu autor, @Dionis7vetes i amb Alba @RocaCamps i Joan Puigcercós, amb la moderació de l’acte d’Helena Ullastres col·laboradora del llibre.

Publicitat

Les alertes sobre l’estat de salut del planeta i dels riscos que comporta el deteriorament ambiental són freqüents als mitjans de comunicació. Aquesta situació preocupa a moltes persones perquè el futur depenen de la capacitat que tinguem de revertir l’emergència global. Tot plegat crea una incertesa i una frustració que pot generar ecoansietat. No només la Terra pateix estrès, moltes de les persones que hi viuen també. Per això és important comprendre què passa, fer créixer la consciència i cercar possibles solucions, que n’hi ha, per tal que puguem reeixir en la tasca de sobreviure com a espècie i encara el futur amb optimisme.

L’autor del llibre, l’empresari i polític moianès Dionís Guiteras, aporta solucions rurals als reptes globals des d’una mirada rural, pragmàtica, imaginativa, trencadora i entenedora. En el llibre Guiteras fa un repàs de quines són les circumstàncies que poden explicar com i per què la humanitat ha arribat fins on som ara. Un dibuix de l’escenari global que ens situa i permet entendre la situació del país i proposar solucions, que hi són, i que, assegura, no arribaran caigudes del cel.

Guiteras també posa el focus en la governança argumentant que en aquest escenari d’emergència la forma com ens governem, com administrem els recursos comuns o amb quin criteri fem els marcs normatius o les lleis és determinant per afrontar amb èxit tots els reptes i oportunitats i millorar la qualitat de vida de les persones. Transformant la governança perquè sigui més eficient, àgil, eficaç i adaptable a les noves circumstàncies canviants és cabdal per al desenvolupament sostenible del país.

La principal tesi de l’autor és que cal reconnectar món rural i urbà, perquè és clau per revertir la situació d’emergència climàtica i ambiental que vivim. Les societat urbanes cada cop estan més allunyades del món rural, dels seu significat, funcions i valors i cal establir una nova relació. A hores d’ara tenim davant grans reptes impossibles de superar amb un país desendreçat, asimètric i desconnectat, amb una Catalunya dividida en dos àmbits, l’urbà i el rural, que viuen d’esquena l’un de l’altre, però que poden i han d’interactuar, dialogar, col·laborar, buscar allò que els complementa i generar sinèrgies en benefici de les persones, del país i del planeta. L’autor del llibre assegura que malgrat la ruralitat és la ventafocs de la història, és on rauen bona part de les solucions als reptes que hem d’afrontar els sapiens catalans.

El pròleg del llibre és a càrrec del Dr. Martí Boada i ha col·laborat en l’obra la geògrafa Helena Ullastres.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut