Edició 2367

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de gener del 2025
Edició 2367

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de gener del 2025

Portugal, territori lliure que progressa adequadament

Mas Guix i Mário Centeno reclamen que la normativa europea faciliti la inversió verda

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia i l’actual governador del Banc de Portugal es reuneixen a Lisboa 

Publicitat

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i l’actual governador del Banc de Portugal, Mário Centeno, s’han reunit aquest dissabte a Lisboa i han compartit la necessitat que la normativa europea faciliti les inversions per fer front a la transició verda, tant per combatre el canvi climàtic com per facilitar la reindustrialització de la Unió Europea (UE). “La inversió verda ja adquireix una dimensió existencial. Per lluitar contra el canvi climàtic, primer, però també perquè serà la clau per reindustrialitzar la nostra economia”, ha assenyalat Mas Guix. “Si no adaptem les normes d’estabilitat a les necessitats d’inversió que hem de realitzar, no serem capaços de fer-hi front”, ha avisat la titular d’Economia i Hisenda. 

Tant la consellera com el governador del Banc de Portugal –i també exministre de finances i expresident de l’Eurogrup- han estat d’acord que la normativa europea actual ha de permetre trobar l’encaix legal per facilitar aquestes inversions. “Si vam ser capaços de fer el que es va fer durant la pandèmia amb els fons Next Generation vol dir que tenim marge”, han convingut. Mas Guix també li ha traslladat a Centeno la seva inquietud per l’augment del cost de la vida i l’impacte que això ha tingut en famílies i empreses, però alhora ha expressat la seva esperança que aquest capítol inflacionari estigui arribant “al seu tram final”. 

Portugal, model a seguir en energies renovables 

La reunió entre Mas Guix i Centeno s’ha produït en el marc d’un viatge que la consellera ha realitzat a Portugal, on ha visitat Porto i Lisboa amb una agenda que ha girat al voltant de la reindustrialització de l’economia i de la necessitat d’impulsar l’energia renovable. “Són dues carpetes que van juntes: si tenim més energies renovables podrem descarbonitzar la indústria i aquest avantatge competitiu ens permetrà atreure més empreses d’aquest sector a Catalunya”, ha expressat la consellera d’Economia i Hisenda. De fet, Portugal és un país que ha fet grans progressos en aquest àmbit. Actualment el país ja consumeix el 60% de la seva energia procedent de fonts renovables, i preveu arribar a un 80% el 2026. 

La consellera també s’ha reunit la secretària d’Estat d’Energia i Clima, Ana Gouveia, que li ha explicat el seu model d’èxit per a la implantació d’energia neta, en especial d’energia eòlica en alta mar. Mas Guix i Guoveia han estat d’acord que el futur corredor H2Med serà cabdal per descarbonitzar la indústria de tots dos països, per a atreure noves inversions en el futur i per aportar més sobirania energètica a Europa. En paral·lel, han coincidit en el desig d’estrènyer les relacions entre tots dos territoris. Catalunya i Portugal estan en ple procés de transformació del sector de l’automoció i Gouveia ha destacat l’oportunitat que representa el fet que el seu país tingui la principal reserva de liti d’Europa. 

Pel que fa a l’automoció, la Generalitat ha presentat recentment els seus plans per electrificar tota la seva flota de vehicles. El cotxe elèctric i el desplegament dels punts de càrrega per alimentar-los és un àmbit “d’on Catalunya pot aprendre de Portugal”, ha explicat la consellera. Durant el viatge, Mas Guix també s’ha vist amb representants del centre de recerca Inesctec, amb el vicepresident de l’Ajuntament de Porto, Filipe Araújo, i amb els representants de CCDRN, un organisme per al desenvolupament del nord de Portugal. 

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut