Intercanvi d’ordres i retrets entre la Moncloa i la Junta de Castella i Lleó, formada per PP i Vox, arran de les vulneracions del govern autonòmic a un dels drets fonamentals de les dones: l’avortament. El passat dijous, 12 de gener, el govern de Castella i Lleó va anunciar una sèrie de mesures “provida” que, a la pràctica, suposen impediments a les dones que volen avortar. Entre les mesures aprovades, hi ha l’obligació d’escoltar el batec del cor del fetus, oferir-los una ecografia en 4D i atenció psicològica.
Això va fer saltar les alarmes a la Moncloa, des d’on el govern estatal ha enviat un requisit a la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó. En el requisit, exigeixen al govern autonòmic que s’abstingui d’aprovar o aplicar “cap mesura que vulneri o soscavi” la normativa estatal sobre el dret a l’avortament i que, en cas que ja estigui en funcionament, s’hi posi fi “immediatament”. La Moncloa considera que les mesures anunciades pel vicepresident autonòmic, Juan García-Gallardo, de Vox, “podrien vulnerar l’exercici efectiu de drets fonamentals” i “s’extralimiten de les competències que corresponen a aquesta comunitat autònoma”.
D’altra banda, el Ministeri de Sanitat ha reclamat que se li comuniquin “els protocols, instruments, comunicacions o instruccions escrites o verbals mitjançant les quals es pretenguin dur a terme les actuacions anunciades” i que, a més, les proves diagnòstiques a la sanitat pública de Castella i Lleó no contravinguin “el coneixement científic actual i les recomanacions recollides en les guies de salut” estatals i internacionals. De no fer-ho, avisa, el govern espanyol podria emprendre “actuacions jurídiques addicionals”, segons informa l’ACN.
Tanmateix, el govern de Vox i el PP, format majoritàriament per homes, ha respost al govern espanyol que s’abstingui d’enviar requisits “vulneradors” de l’autonomia d’aquesta comunitat i de “les seves competències”, defensant que té “plena autonomia per aprovar qualsevol protocol, acord, instrument o comunicació” sobre l’atenció sanitària a les persones embarassades.
De fet, acusen el govern estatal de vulnerar “el dret d’autonomia i el legítim exercici de les competències que corresponen a cada comunitat autònoma”, i responent les exigències de Sanitat, esgrimeix que no té cap obligació de comunicar a cap ministeri “protocols, instruments, comunicacions o instruccions escrites o verbals mitjançant les quals exerceixi les seves degudes competències” i defensa que les mesures pretenen fomentar la natalitat amb “respecte absolut a la llei, a la llibertat i als drets de la dona embarassada i dels professionals sanitaris”.