L’expresident del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que la situació del president exiliat Carles Puigdemont és “un factor decisiu i important” per al diàleg perquè el “el recorregut vagi més fluïd, s’acceleri i sigui més factible”. Ho ha expressat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, en què ha assegurat que la situació de Puigdemont és “inèdita” i per això suposa “una qüestió delicada judicialment i políticament”. Zapatero ha afirmat que no té cap dubte que “hi ha gent pensant en això”: “Els indults han operat bé, tinguem confiança”. D’altra banda, ha reclamat a Junts que aquesta situació “no afecti al diàleg” perquè “és el mètode que la democràcia imposarà”.
Zapatero ha afirmat que els passos que s’han donat en els últims mesos han estat “extraordinàriament positius” i que el “clima” polític ha millorat un cop concedits els indults. L’expresident ha assegurat que va traslladar a Pedro Sánchez que aquesta havia estat una decisió “valenta” i de les que recordaria del seu mandat com una de les més “encertades” quan passin els anys.
Sobre la taula de diàleg, l’exdirigent socialista ha dit que el més important ara no és “veure la meta” d’aquest espai de negociació, sinó “que existeixi i es produeixi un diàleg, que hauria de ser freqüent”. També ha considerat que aquest diàleg s’hauria d’obrir a la societat.
Sobre la sentència de l’Estatut, Zapatero ha admès que “segurament” hauria d’haver respost “amb més contundència i iniciativa política” per evitar que la sentència “portés primer a la frustració i després al procés de mobilització”. I ha recordat que això va passar “el 2010, en plena crisi econòmica i amb el govern [espanyol] amb dificultats”. També ha considerat que hauria hagut de dedicar més hores a l’Estatut i a parlar-ne amb Mariano Rajoy.
Finalment, sobre la situació del rei emèrit, l’expresident del Gobierno ha reclamat “un discurs o unes paraules” del monarca: “Crec que ell també ho necessita. Que s’expliqui i que ens digui alguna cosa, perquè hi ha hagut un vincle molt important entre la democràcia i el rei, i aquest vincle no pot quedar ara amb la sensació de consternació”. I ha advocat per una regulació de la corona, que ha d’arribar “abans o després” i que també enfortiria la figura del cap d’Estat.