Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024

Vox fica cullerada i demana que no s’amnistiï als investigats pel Tsunami o que l’AN presenti una prejudicial al TJUE

|

- Publicitat -

Vox ha demanat al magistrat instructor del ‘cas Tsunami Democràtic’ a l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, que no apliqui la llei d’amnistia a la desena d’investigats en aquest cas per delicte de terrorisme. El partit considera que aquest delicte queda fora de l’amnistia, segons l’escrit al qual ha tingut accés l’ACN. En cas que no fos així, demana que es presenti una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) abans d’aplicar-la. Vox considera que amnistiar el terrorisme va contra la normativa europea, afecta la independència judicial i vulnera els drets de les víctimes.

Publicitat

En el seu escrit, Vox diu que l’amnistia no es pot aplicar als delictes de terrorisme, i considera, com va afirmar García-Castellón, que els actes de Tsunami Democràtic es poden considerar terroristes. Entre els actes enumera el bloqueig de l’aeroport del Prat, les protestes violentes en diverses localitats, la vaga del 18 d’octubre del 2019, “l’intent d’afectació de les eleccions generals”. A més, assegura que la plataforma compleix alguns dels requisits de les organitzacions terroristes, com una jerarquia, voluntat de permanència, la violència o l’afectació d’estructures estratègiques, cosa que va crear una “greu alarma social i perill” a la ciutadania i va causar, a més, segons Vox, la mort d’un turista francès per un infart a l’aeroport del Prat.

Vox també considera que aplicar l’amnistia en aquest cas vulnera els principis d’igualtat i el dret de les víctimes a la tutela judicial efectiva, així com la normativa europea. El partit considera que l’amnistia també afecta la independència judicial. En el seu escrit, Vox cita diverses vegades articles d’opinió de diversos juristes que s’han posicionat contra l’amnistia.

Et pot interessar  Puigdemont vol personar-se en la causa del Tsunami i poder pronunciar-se sobre "l'aplicabilitat" de la llei d'amnistia"

En cas que el magistrat dubti de si aplicar o no l’amnistia, Vox planteja com a opció subsidiària una qüestió prejudicial davant del TJUE. Així, demana que el jutge pregunti al TJUE si l’amnistia afecta la separació de poders i si el fet que la llei s’aprovés per la via d’urgència va ser adequat. També vol que es pregunti si amnistiar el terrorisme i la corrupció és compatible amb les directives europees antiterroristes, i si l’amnistia vulnera la integritat territorial d’Espanya. Per últim, pregunta si l’amnistia vulnera els drets de les víctimes del terrorisme i afecta la igualtat de tracte a altres ciutadans investigats o condemnats per terrorisme i que no seran amnistiats.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut