La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, avisa que el Gobierno ha quedat “molt tocat i debilitat” després de la seva reacció al ‘Catalangate”. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, Vilalta ha acusat PSOE i Podem de “trencar” la majoria de la investidura i ha afegit que “les confiances estan absolutament trencades”. Ara, segons ha dit, qui té la pilota sobre la teulada és el govern espanyol i l’ha instat a moure’s perquè, si no, “estaran fent el joc a les clavegueres de l’Estat i a la guerra bruta”. “El govern espanyol té molta feina a fer per reconstruir les mínimes garanties per poder reprendre la via de la negociació”, ha conclòs.
Vilalta ha assegurat que ERC sabia que Bildu votaria a favor del decret econòmic per la guerra a Ucraïna però que no sabia què farien la resta de grups. A més, ha afegit que el seu partit pren les decisions per ells mateixos independentment de quin és el sentit del vot de cada partit. La també portaveu d’ERC ha explicat que davant un “escàndol majúscul de vulneració de drets humans” com és el ‘Catalangate’ s’han sentit “amb l’obligació i el deure” de fer un “toc d’atenció”.
“Ara la pilota està sobre la teulada del govern espanyol. Si pensa fer veure que aquí no passa res o mesures cosmètiques com la comissió de secrets oficials que no serveix perquè no es pot explicar res”, ha dit.
Segons Vilalta, el govern espanyol ha quedat “molt tocat i debilitat” i ha recordat que si volen seguir amb la legislatura “queden moltíssimes votacions”. La secretària general adjunta dels republicans ha retret a l’executiu de Sánchez que primer fes una reacció “insuficient” davant del cas d’espionatge massiu contra independentistes i que, després, la ministra de Defensa, Margarita Robles, hagi “justificat” l’espionatge. “En qualsevol estat democràtic hauria suposat el cessament immediat”, ha afegit.
També ha explicat que dins d’ERC “el sentit majoritari” era que el partit s’havia de plantar i fer un “toc d’atenció”. I ha argumentat que no es poden defensar uns drets a costa de carregar-se les llibertats civils. Per tant, segons ha argumentat, “defensar la ciutadania també és defensar que no pot haver espionatge”.