Edició 2306

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 17 de novembre del 2024
Edició 2306

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 17 de novembre del 2024

Vilagrà parla d’una jornada d’oposicions “impecable” i tanca la porta a repetir una externalització de la part logística

La participació se situa en un 62% en la funció pública i ronda el 75% en el procés d’estabilització de docents

|

- Publicitat -

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha qualificat la jornada d’oposicions de la Generalitat d’aquest dissabte d’”impecable” i ha agraït el “sobreesforç” de tot el personal que ho ha fet possible. Ho ha dit en una compareixença conjunta amb la consellera d’Educació, Anna Simó, on també ha aprofitat per tancar la portar a una nova externalització de la part logística i operativa en un futur, després de les diverses irregularitats del passat 29 d’abril, que han obligat a repetir les proves en el cas de les oposicions de la funció pública. Avui, la seva participació s’ha situat en un 62%, mentre que en el cas del procés d’estabilització de docents, ha rondat el 75%.

Publicitat

Les proves dels concursos oposició d’estabilització organitzats pel Departament d’Educació i per la Secretaria d’Administració i Funció Pública del Departament de la Presidència s’han dut a terme aquest matí amb normalitat i sense incidències. Es tracta d’una jornada que s’ha batejat com a ‘superdissabte’, per el gran volum de persones que es presentaven, concretament, prop de 40.000 arreu del territori, de les quals més de 36.000 ho fan per Educació.

Vilagrà ha destacat que l’objectiu de les proves d’avui i del procés d’estabilització és reforçar els serveis públics amb uns recursos humans “més estables i més adaptats” a les necessitats de la ciutadania. En aquest sentit, ha admès que no tothom podrà aconseguir-ho – ja que no hi ha suficients vacants – però que més endavant podran optar a noves cites perquè l’administració vol que es quedin.

Després del mal funcionament de la convocatòria de funció pública que es va fer a finals del mes d’abril, la consellera ha insistit que aquesta vegada tot s’ha desenvolupat amb tranquil·litat, gràcies a la feina d’un important gruix de treballadors públics que ho han fet possible. “L’administració mai havia portat a terme concursos tan massius, i s’ha fet amb intensitat, compromís i esforç”, ha subratllat.

Preguntada per futures convocatòries, Vilagrà ha deixat clar que “s’ha pres nota” del bon funcionament de la jornada en comparació amb l’anterior, de la qual no tenen ni la participació perquè l’empresa Cegos no va complir “cap dels compromisos més bàsics” que tenia encomanats. Finalment, la consellera ha recordat que actualment la Generalitat es mou al voltant d’una taxa del 35,5% pel que fa a la temporalitat dels treballadors. “És un repte important poder-la reduir i, de fet, portem tot l’any treballant per fer-ho possible”, ha conclòs.

Es quintuplica en volum el procés de més convocatòria

Aquest dissabte també s’han fet les proves del concurs oposició extraordinari que organitza el Departament d’Educació per cobrir 14.238 places docents. Estaven cridats a examinar-se 36.304 aspirants, que han hagut de presentar en paper la seva unitat didàctica o la situació d’aprenentatge, i realitzar el desenvolupament per escrit d’un tema. Ho han fet davant de 310 tribunals formats per 1.550 funcionaris en 146 seus i el percentatge preliminar d’assistència ha estat del 70 al 75%, superior al que és habitual en altres convocatòries educatives.

Ho ha explicat la seva consellera, Anna Simó, assegurant que enguany s’ha “quintuplicat en volum el procés de més convocatòria dels darrers cinc anys”. “És tot un repte per a l’administració educativa”, ha insistit, afegint que tota la logística ha comportat un any de feina, i la dedicació de 2.000 persones. També ha agraït el suport dels més de 1.500 membres dels tribunals, de les 146 direccions i del personal d’administració i serveis dels centres que han obert les portes per a la realització de les proves. “Sense elles això no hauria sigut possible”, ha apuntat.

Conscient de que l’oferta de vacants és molt inferior a la demanda, Simó ha recordat que, per un costat, “no tots els aspirats han vingut”. Per l’altre, la directora general de professorat, Dolors Collell, ha recordat que el concurs de mèrits, “al ser un cos docent de funcionaris de l’Estat”, penja del ministeri i que els dos processos s’han encavalcat. “Moltes persones que estan participant en el concurs d’oposició pot ser que s’acabin funcionaritzant pel concurs de mèrits”, ha afegit.

El procés d’avui, juntament amb el concurs excepcional de mèrits, conforma el procés extraordinari d’estabilització de la funció docent. El concurs excepcional de mèrits ha de servir per estabilitzar 12.859 docents. S’hi ha admès 37.284 participants. Properament es publicaran al DOGC els aspirants seleccionats i es farà la proposta de nomenament de funcionaris docents. Cal recordar que els mèrits s’han valorat tenint en compte l’experiència com a docent, però també la formació acadèmica i altres mèrits.

Pel que fa a les oposicions d’aquest dissabte, ahir es va fer la prova de llengües per als 278 aspirants que no havien pogut acreditar un nivell. Durant el mes de juliol, els tribunals convocaran els aspirants perquè facin la defensa oral de la seva unitat didàctica o la situació d’aprenentatge. Des de setembre de 2023 fins a acabar 2024 es valoraran els mèrits, es faran les pràctiques i es proposaran els nomenaments de funcionaris de carrera. La fase oposició suposa el 60% de la puntuació final, i la fase de concurs el 40% restant.

El procés d’estabilització de Funció Pública

En quant a les places competència de la Direcció General de la Funció Pública, avui s’han fet les proves del cos d’agents rurals, personal funcionari d’execució penal i categories laborals transversals. El total de places d’aquestes convocatòries és de 477 i s’hi han presentat un total 2.171 persones, el 62,6% de les 3.463 aspirants admeses.

Per dur a terme les tasques de vigilància s’ha comptat amb 415 persones treballadores de la Generalitat. Es tracta de personal funcionari de carrera i laboral fix de la Generalitat que han respost a la crida per a la inscripció a la borsa de col·laboradors de processos selectius publicada al portal de l’empleat públic (ATRI) i a les intranets dels departaments. Per a la realització de les proves s’ha disposat de 158 aules en nou edificis a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

La resta de les proves, les de l’àmbit funcionarial es repetiran el proper dissabte, 8 de juliol. Hi ha 1.344 places convocades i 9.886 persones aspirants. Per dur a terme la vigilància, es comptarà amb 928 treballadores de la Generalitat. Hi haurà 294 aules en 14 edificis. Per a les proves dels dies 1 i 8 de juliol s’han constituït 73 tribunals qualificadors i òrgans tècnics de selecció, integrats per 337 membres, que han preparat 80 models d’examen per a les 160 proves que es realitzaran, tenint en compte que cada procés té una prova teòrica i una de pràctica.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut