L’eurodiputat de Junts i també membre del comitè, Carles Puigdemont, ha retret a l’empresa israeliana NSO, desenvolupadora del programa, la seva intervenció al Parlament Europeu. “Diuen que el seu ‘software’ salva vides, però hauria de ser més creïble; espiar jutges, polítics o activistes no és una manera de salvar vides”, ha subratllat.
Alhora, Puigdemont ha acusat la companyia de vulnerar els drets humans i ha carregat durament contra el seu vicepresident, Chaim Gelfand, present aquest dimarts a Brussel·les. “No se com Pegasus pot fer el món més segur, però del que estic convençut és que fa el món menys lliure”, ha etzibat.
Tot plegat, en una comissió d’investigació on diversos experts han assegurat aquest dimarts al Parlament Europeu que alguns estats utilitzen Pegasus per a fins il·lícits i han citat el Catalangate com un dels principals exemples. La periodista del ‘The Guardian’, Stephanie Kirchgaessner, ha parlat “d’abusos” i ha mencionat els casos d’espionatge a Catalunya, tant el que va afectar l’expresident del Parlament, Roger Torrent, com al president de la Generalitat, Pere Aragonès. “Pensava que s’hauria tractat com un terratrèmol, però la història no es va prendre seriosament”, ha apuntat. Per la seva banda, l’empresa creadora del ‘software’ ha defensat l’ús del programa, tot i que també reconeix que ha detectat irregularitats.
Ahir a la Comissió d’investigació #Pegasus li vaig fer una sèrie de preguntes al representant de NSO. La més important és com s’ho fan per rescindir contractes per mal ús si afirmen que no tenen accés a l’activitat ordinària. Els Estats se’ls hi confessen? https://t.co/BFEpHkUneJ pic.twitter.com/qezKRqODMz
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) June 22, 2022