Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

VIDEO | Octuvre exposa les mentides de la Copa Amèrica i els seus promotors: ni audiència, ni impacte econòmic ni visitants

La plataforma reclama explicacions a Torrent, Colau, Collboni i la UPF, per haver difós dades esbiaixades i falses

|

- Publicitat -

La plataforma informativa Octuvre ha aprofundit en l’estafa que és la Copa Amèrica de Vela que encara s’està dispu tant a Barcelona, i que va destapar en un primer moment ‘La Directa’. El diari va denunciar públicament que les dades sobre audiència, visitants i despesa econòmica proporcionades per l’organització de l’esdeveniment havien estat falsejades per tal d’assegurar-se la declaració d’Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic i obtenir, així, les subvencions i les exempcions fiscals.

Publicitat

Des d’Octuvre repassen la investigació feta per ‘La Directa’ que demostra que l’organització de la Copa Amèrica, i va un pas més enllà en assenyalar les mentides difoses des dels mitjans, les institucions i els representants polítics públics; entre tots ells s’hi troben la Universitat Pompeu Fabra, els polítics Roger Torrent, Ada Colau i Jaume Collboni, o els mitjans TV3 i Catalunya Ràdio.

La plataforma exposa que la primera mentida difosa per part dels mitjans, els polítics i les administracions és que la Copa Amèrica és el tercer esdeveniment esportiu més important del món, amb milions de persones que la segueixen arreu del món, i que atraurà també milions de visitants, així com un important benefici econòmic. Unes afirmacions que no pot estar més lluny de la realitat, tal com ha demostrat la investigació de ‘La Directa’ i ha tornat a corroborar Octuvre.

“Com és que un engany tan gruixut ha estat repetit durant anys per polítics, periodistes i mitjans de comunicació?” es pregunten des d’Octuvre. La plataforma continua comptabilitzant els diners públics que s’han atorgat a l’organització de la Copa Amèrica: un total de més de 58.850.000 milions d’euros públics, dels quals 23,5 provenien del Govern espanyol, 16 milions de la Generalitat, 10 milions de l’Ajuntament, 5 milions de Barcelona Turisme i 4,35 milions de la Diputació de Barcelona. “Les dades falses s’han fet servir per repartir milions d’euros públics als organitzadors” reblen des d’Octuvre.

Octuvre denuncia que les administracions justificaven aquests més de 58.850.000 milions d’euros per les tres mentides explicades anteriorment: que la Copa Amèrica és el “tercer esdeveniment més gran del món”, perquè portaria “2,5 milions de visitants” i generaria “1,2 milions d’euros de beneficis”. Unes dades basades en les proporcionades per la mateixa organització, que es van donar per bones sense cap comprovació, i que van acabar publicades de forma oficial fins i tot al BOE. 

La plataforma, però, no es queda només aquí, i recorda que durant l’anterior legislatura la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va demanar la documentació econòmica del projecte, precisament arran de la manca de transparència d’aquest. L’aleshores conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va respondre la petició presentant un informe de quatre pàgines amb “dades sense contrastar proporcionades per un particular”. “Torrent va entregar dades falses al Parlament i encara no ha donat cap explicació” denuncia Octuvre.

Et pot interessar  Barcelona desplega la Regata Cultural al Race Village de la Copa Amèrica amb actuacions musicals i de cultura popular

Per si aquest desgavell no fos prou, la Universitat Pompeu Fabra, la qual des d’Octuvre recorden que és pública i que cada any rep prop de 100 milions dels impostos dels catalans i catalanes que busquen tenir una “universitat publica, rigorosa, professional i seriosa”, també va participar en el falsejament de les dades i la difusió d’aquestes. Des de la UPF es van elaborar un seguit d’informes basats únicament en les dades proporcionades per l’organització de la Copa Amèrica; aquests informes asseguraven que vindrien 2,5 milions de visitants a Barcelona, els quals deixarien un benefici econòmic d’uns 1,2 milions d’euros. “Com pot ser que professors d’una universitat pública participin en una maniobra d’engany i manipulació tan barroera? Com pot una universitat pública difondre acríticament les xifres falsejades d’una organització privada i presentar-les com una investigació amb l’objectiu enganyar la població? Com pot ser que els professors facin informes esbiaixats i aquí no passi res?” es pregunten.

Finalment, Octuvre critica també el paper que TV3 i Catalunya Ràdio han tingut els darrers dos anys respecte a la celebració de la Copa Amèrica. Així, denuncia que durant dos anys els mitjans públics han estat obrint telenotícies i copsant titulars amb les dades que proporcionava l’organització de l’esdeveniment i els informes manipulats de la UPF sense ni tan sols haver-les contrastat.

Com pot ser que mitjans públics hagin repetit durant dos anys les dades falses proporcionades pels organitzadors, els polítics i la UPF? Com és que no van fer cap comprovació? Com pot ser que hagin repetit les dades falses sobre audiències, visitants i ingressos sense contrastar? Com pot ser que amb centenars de periodistes no hagin fet la mateixa investigació que ‘La Directa’, un mitjà autogestionat amb set periodistes en plantilla? No han dedicat ni una notícia breu a explicar que les dades eren falses” denuncia la plataforma d’Octuvre.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut