Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

[Vídeo] L’impactant anàlisi de l’ex-ambaixador de Sèrbia a Espanya sobre la independència que ha passat desapercebut

Sèrbia ha maltractat també les seves minories i, amb tot, Inđić no va voler posar-se al nivell de l'Estat espanyol

|

- Publicitat -

Trivo Inđić, exambaixador de Sèrbia a Espanya, va aparèixer fa uns mesos a un programa que la televisió pública sèrbia (RTS) va dedicar a l’1-O i al conflicte entre Catalunya i Espanya. La seva anàlisi de la situació -que va passar desapercebuda als mitjans de comunicació catalans- és molt interessant; sobretot, tenint en compte com Sèrbia ha maltractat les seves minories i que, tot i això, Inđić no va voler posar-se al nivell de l’Estat espanyol. Va assegurar no veure-hi “paral·lelismes”.

Publicitat

Preguntat sobre per què els catalans volen esdevenir un estat independent, l’exambaixador serbi a Espanya els descriu com “un poble antic i seriós que va esdevenir políticament una nació abans que els espanyols”. Cita, a més, el discurs del músic Pau Casals davant l’ONU en què diu que Catalunya va tenir el primer Parlament del món.

D’altra banda, parla de la proclamació de la República catalana de 1641 i del fet que els catalans van proposar “un estat federal” quan va proclamar-se la primera república espanyola el 1873. Pel que fa a la segona república espanyola, recorda que Catalunya “es va convertir en un Estat amb llengua reconeguda i independència política”.

En aquest sentit, fa un repàs de com el franquisme va acabar amb tot això i va “apartar a un costat una nació” sense “reconèixer la seva identitat cultural” i “prohibint l’ús del català”. “Existeix una tradició de repressió contra Catalunya”, sentencia recordant la frase més cèlebre del militar espanyol Baldomero Espartero quan va dir allò de ‘Barcelona ha de ser bombardeada cada cincuenta años’. “Això és quelcom que d’alguna manera més refinada dura fins avui dia”, conclou.

Et pot interessar  Catalunya, vintè país del món en el rànquing d'investigadors més citats internacionalment

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí