Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

VÍDEO | L’alcalde de Varsòvia fa broma davant Felip VI amb el malnom de ‘polacos’ que reben els catalans

"Tenim un que el sap tothom... tots som 'polacos'!" va expressar l'alcalde de Varsòvia davant autoritats espanyoles com Felip VI, Pedro Sánchez, Feijóo o Borrell

|

- Publicitat -

L’alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, ha sorprès tothom, especialment el rei espanyol, Felip VI, en pronunciar unes paraules en català i fent broma sobre el malnom de ‘polacs’ que reben els catalans per part dels espanyols. El batlle polonès va visitar anit la capital de Catalunya per atendre les jornades anuals del Cercle de l’Economia que atorguen el Premi a la Construcció Europea, amb el qual ha estat guardonat Trzaskowski.

Publicitat

El batlle polonès va fer el seu discurs d’agraïment davant autoritats i representants tant de Catalunya com de l’Estat espanyol, entre els quals hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, però també Felip VI, el president espanyol, Pedro Sánchez, el líder del PP, Alberto Nuñez Feijoó, la consellera d’Economia, Natàlia Mas o l’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell. En presència de tots ells, Trzaskowski va fer esclatar les rialles de l’auditori quan va dir que “tots som ‘polacos'”.

“Vull donar les gràcies també en català” va expressar Trzaskowski amb un tímid somriure en rebre el guardó, unes paraules que li van valdre uns forts aplaudiments. I va continuar “perquè tenim un nom que el sap tothom… tots som ‘polacos’!” va concloure, amb un somriure encara més gran.

Els espanyols sovint es refereixen als catalans amb la paraula ‘polaco’ emprada de forma despectiva, un fet que va començar a les casernes militars i que va estendre’s fora d’aquestes a partir de la dècada del 1970. Tal com va apuntar el mitjà ‘Sàpiens’, hi ha diverses explicacions a aquest fet, la més acceptada de les quals es recull al llibre ‘Els perquès de Catalunya’. Segons els autors d’aquest, l’origen del mot despectiu prové del fet que tant Catalunya com Polònia van ser ocupats el mateix any, el 1939, l’un per part del franquisme i l’altre per part del nazisme. Aquests dos fets haurien estat motiu de burla a les casernes militars, i d’aquí va sorgir el sobrenom despectiu.

Una altra explicació plausible és que tant Catalunya com Polònia han perdut la majoria de guerres en les quals s’han implicat, o bé el fet que totes dues nacions han estat sotmeses al poder de grans potències d’Alemanya i Rússia al llarg de la història.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut