El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Lituània, Gitanes Nauseda, han hagut d’interrompre aquest matí una roda de premsa conjunta que estaven donant des de la base de Siauliai, on hi ha tropes espanyoles en missió de l’OTAN. Segons el diari ‘El País’ Nauseda estava parlant quan s’ha acostat un grup de militars per retirar els faristols i demanar als mandataris que abandonessin l’hangar. Un altre operari s’ha acostat al Eurofighter que estava darrere de Sánchez i Nauseda. Segons fonts governamentals, els militars han tingut una alerta real i dos avions han hagut de sortir de manera urgent, ja que hi havia almenys una aeronau russa no identificada sobrevolant l’espai, i les tropes de l’Aliança Atlàntica s’han enlairat per a comunicar-li que no pot violar l’espai aeri de les repúbliques bàltiques. Uns 25 minuts després, la roda de premsa conjunta s’ha reprès des de la mateixa base militar.
Segons fonts governamentals, estava previst que després de la roda de premsa els Eurofighter fessin un simulacre. Però els caces de l’OTAN surten habitualment d’aquesta base lituana quan s’acosten avions no identificats per evitar que entrin en l’espai aeri bàltic, que és el que ha succeït aquest dijous.
L’episodi posa de relleu l’ajut militar que Espanya presta als països bàltics. Una estratègia dissenyada en el seu moment per José Manuel García Margallo, del govern de Rajoy, i que s’ha mantingut. Com denuncia, per exemple, el Catalonia Global Institute, respon a la voluntat de frenar el possible suport d’aquests estats a Catalunya després que les autoritats espanyoles detectessin certes simpaties de mandataris bàltics per a les aspiracions catalanes d’independència.
Tot plegat molt representatiu del leverage que té ara mateix el govern espanyol sobre les autoritats dels països bàltics gràcies a la seva presència militar per a donar resposta a l'amenaça russa. La principal contrapartida són silencis i suports en relació a la qüestió catalana.
— Abel Riu (@abel_riu) July 8, 2021